Maslačak za filmove “Dom” i “Ispod sunca”

Nagradu publike ovogodišnjeg UnderhillFesta osvojio je film “Transformersi: Megdan polje Podgorica” Dušana Vulekovića
0 komentar(a)
UnderhillFest, Foto: Dalibor Živaljević
UnderhillFest, Foto: Dalibor Živaljević
Ažurirano: 09.06.2016. 13:35h

Žiri VII Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma - UnderhillFest, koji je radio u sasatvu reditelj Igor Bezinović iz Hrvatske, rediteljka Tamara Drakulić iz Srbije i Dušan Kasalica iz Crne Gore, donio je jednoglasne odluke o filmovima koji su nagrađeni u regionalnoj i međunarodnoj selekciji.

"U regionalnoj konkurenciji takmičilo se sedam filmova, a u međunarodnoj osam. Odlučili smo da dodijelimo tri nagarde u regionalnoj i dvije u međunarodnoj, a zanimljivost je ta da smo do odluka došli jednostavno jer smo imali smo kratko žiriranje, brzo smo pronašli zajednički jetzik. U regionalnoj konkurenciji smo, bez posebne najmere, nagradili tri filma koja se bave migracijama, a u međunarodnoj se desila pravilnost da smo nagradili filmove o Aziji, a koje su snimili reditelji iz istočne Evrope”, kazao je na juče održanoj konferenciji za novinare, reditelj Igor Bezinović, član žirija ovogodišnejg UnderhillFesta.

Odluke žirija o nagrađenim filmovima koji su prikazani u regionalnoj selekciji saopštila je rediteljka Tamara Drakulić.

“Posebno priznanje dodjeljujemo filmu 'Abdul i Hamza', za koji režiju potpisuje Marko Grba Singh, zbog hrabrog korišćenja originalne filmske forme u priči o dva putnika koji se slučajno sreću na putu za koji ne znamo gdje i kako je počeo ni gdje će završiti.

Posebno priznanje dodijeljeno je i filmu “Flotel Europa” Vladimira Tomića, zbog vještog korišćenja kućnog videa. On kroz intimne, autobiografske momente i portret zajednice izbjeglica gradi autentičan prikaz psihoze rata. Film komunicira s emocijama gledaoca, a pri tom ne prelazi granicu patetike.

Nagrada 'Maslačak' za najbolji regionalni dokumentarac na ovogodišnjem Underhillu dodjeljujemo filmu 'Dom' Metoda Peveca koji vještim preplitanjem nekoliko narativnih linija na jednostavan način predstavlja položaj radnika i vrijednost čovjeka u savremenom društvu. Jak dojam prolaznosti vremena ostvaren je posve konvencionalnim i nepretencioznim filmskim jezikom”, saopštila je obrazloženja žirija o nagrađenim filmovima u regionalnoj selekciji, rediteljka Drakulić.

Nagrađene fimove prikazane u međunarodnoj selekciji saopštio je reditelj Dušan Kasalica.

“Posebno priznanje za lirski iskaz potignut upečatljivim nadopunjavanjem slike i zvuka dodijeljeno je filmu 'Zud' Marte Minorowich.

Nagradu 'Maslačak' u međunarodnoj selekciji za najbolji dokumentarac dodjeljujemo filmu 'Ispod sunca' za koji režiju potpisuje Vitaly Mansky, za stvaranje originalnog stilskog izraza temeljenog na inteligentno prepoznatom konceptu, pažljivo i precizno komponovanoj fotografiji i diskretnoj montaži”, kazao je Kasalica.

Nagradu publike ovogodišnjeg UnderhillFesta osvojio je film “Transformersi: Megdan polje Podgorica” Dušana Vulekovića.

Ovogodišnje izdanje UnderhillFesta zatvorio je sinoć u Cineplexu film “Dejvid Bouvi: pet godina” reditelja Fransisa Vejtlija. Film je intimni prikaz pet ključnih godina u karijeri Dejvida Bouvija.

Bonus video: