Bećirović: Bez saglasnosti londonske firme založili “Bjanku”

Bećirović je u sudnici naveo da Golikov i Peskov, koji su tada bili administrativni i finansijski direktori crnogorske firme, nijesu mogli imati saglasnost predstavnika londonske firme Romana Kopicova u tom trenutku, već da su je vjerovatno naknadno pribavili
112 pregleda 5 komentar(a)
Hotel Bjanka, Foto: Arhiva Vijesti
Hotel Bjanka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2016. 10:28h

Bivši izvršni direktor firme Bepler i Džejkobson Zoran Ćoćo Bećirović tvrdi da sadašnji članovi Odbora te kompanije Viktor Golikov i Mihail Peskov nijesu imali saglasnost londonske firme, za stavljanje hipoteke na hotel “Bjanka”, u martu 2012.

To je naveo na suđenju Golikovu i Peskovu, koji su optuženi da su zloupotrebom položaja i kršenjem statuta kompanije, bez znanja i pismene saglasnosti Bećirovića, zaključili sa CKB-om ugovor o overdraft (minus po tekućem računu) kreditu i stavili hipoteku na “Bjanku”, koja je vlasništvo tog preduzeća.

Bećirović je u sudnici naveo da Golikov i Peskov, koji su tada bili administrativni i finansijski direktori crnogorske firme, nijesu mogli imati saglasnost predstavnika londonske firme Romana Kopicova u tom trenutku, već da su je vjerovatno naknadno pribavili.

"U vrijeme pravljenja notarskog zapisa nije bilo saglasnosti Kopicova... Kako je Kopicov mogao da potpiše takav ugovor, ako jedan osnivač ne zna za to”, rekao je Bećirović.

On je dodao i da postoji puno papira koji su naknadno potpisivani, te da je Peskov sam, pred engleskim sudom, priznao da je falsifikovao i naknadno potpisivao dokumenta.

Bećirović je dodao i da je on, osim izvršni direktor, bio i jedan od dvojice osnivača londonske majke firme, te da optuženi nijesu imali pravo da bez saglasnosti londonske firme, zadužuju preduzeće.

"Nijesam bio upoznat sa davanjem hipoteke na Bjanku”, rekao je on.

Na pitanje branioca, advokata Miloša Vuksanovića, Bećirović je naveo da su u sličnim postupcima ranije, on i Igor Lazurenko konsenzusom donosili odluke, i o njima obavještavali izvršnog i finasijskog direktora, sve do njihovog sukoba 2014.

Advokat je ocijenio da je iskaz Bećirovića konfuzan i netačan, da je on bio samo manjinski akcionar londonske firme, preko svoje firme “Kaldero”, te da nije tačno da nije postojala saglasnost majke firme.

Golikov je, u svojoj odbrani, ranije tvrdio da potpisivanje dokumenata i davanje saglasnosti za kredite nije bio posao Bećirovića, već njihovog londonskog osnivača.

On je rekao i da je standardna praksa kompanije bila da Bjanku daju kao zalog za vraćanje kredita.

Za to je, kako je rekao, bio opunomoćen predstavnik firme Roman Kopicov.

Suđenje se nastavlja 21. septembra.

Peskovu se sudi u odsustvu, obzirom da je protjeran iz Crne Gore do juna ove godine.

Sukob Bećirovića i dvojice Rusa, datira od prije par godina, kada je počeo imovinski spor u Londonu, oko udjela u vlasništvu nad ovom firmom.

Spor u Londonu pokrenuo je Bećirović kako bi dokazao svoj udio u kompaniji, a nakon što su Rusi, većinski vlasnici, od Bećirovića preuzeli vlasništvo nad hotelima Avala i Bjanka.

Bećirović je u Londonu dobio spor i dosuđeno je da mu bude isplaćeno 13,5 miliona eura.

Ćoćo: Zna on dobro što ja pričam

Nakon što je sudski tumač zamolio Bećirovića da sporije priča, jer ne stiže da prevodi Golikovu sve što je rekao, Bećirović je naveo da je Golikov živio 10 godina u Crnoj Gori i da dobro zna jezik.

"Zna on dobro što ja pričam”, naveo je Bećirović.

Golikov je ranije tražio da mu se obezbijedi sudski tumač, koji će mu prevoditi proces na ruski jezik.

Bonus video: