Neviđene mjere obezbjeđenja

1 komentar(a)
Grafika terorizam, Foto: Graphic News, Graphic News
Grafika terorizam, Foto: Graphic News, Graphic News
Ažurirano: 09.06.2016. 11:14h

Petak, 13. novembar bio je dan košmara u Parizu. U terorističkim napadima u Gradu svjetlosti i njegovom predgrađu, Sen Deniju, poginulo je 130 ljudi i sedam bombaša-samoubica.

Pukom srećom, izbjegnuta je još veća katastrofa, jer je te večeri na „Stad de Fransu” igran je veliki derbi svjetskog fudbala, Francuska - Njemačka, na kojem je bio i predsjednik Fransoa Oland. Jedan terorista je planirao da se opasan prslukom prepunim eksplozivom raznese na stadionu, a da gledaoce koji u panici kreću da izlaze dočekaju dvojica njegovih saboraca i sa sobom u grob povedu još mnogo ljudi.

Pripadnik obezbjeđenja na stadionu je, srećom, primijetio prvog teroristu i krenuo da ga savlada, a on se dao u bijeg, aktivirao eksploziv i ubio slučajnog prolaznika. Da mu je uspio plan, vjerovatno bi stradale hiljade...

Francuzi su zbog tih bombaških napada sigurnost u zemlji podigli na najviši nivo, a ljestvicu će dići za još jedan stepen tokom trajanja Evropskog prvenstva u fudbalu. Organizatori uvjeravaju da će učesnici i navijači biti sigurni, jer neće „ni muva moći da proleti”. Iznad stadiona, hotela reprezentacija i trening centara je zabranjen let, a uvedena je i tehnologija kojom će biti spriječeno nadlijetanje dronova u toj zoni. Gledaoci će biti detaljno pregledani u dva obruča, a za te potrebe je angažovano desetak hiljada pripadnika obezbjeđenja .

I pored svih uvjeravanja da će sve proći u najboljem mogućem redu, neki se i dalje ne osjećaju sigurno. Džerom Boateng, koji je igrao za Njemačku taj meč 13. novembra, zabranio je porodici da dođe na Euro. Ko može da mu zamjeri?

Bonus video: