Zlatan Ibrahimović, garancija spektakla na terenu

Za Ibrahimovića četvrto učešće na EP počinje u ponedjeljak protiv Republike Irske
1 komentar(a)
Zlatan Ibrahimović, Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2016. 08:59h

Koliko može Švedska na Evropskom prvenstvu u Francuskoj? To je nepoznanica, ali zasigurno će selekcija Tri krune imati posebnu pažnju, ali i simpatije domaćina najveće smotre Staroig kontineta. Razlog tome, zove se Zlatan Ibrahimović, koji uživa status božanstva u Francuskoj.

Kako i ne bi! Napadač, koji će 3. oktobra napuniti 35 godina oduševljavao je u tek završenoj sezoni fudbalske zaljubljenike, asistencijama i naročito golovima. A postigao ih je najviše u istoriji najjače fransuske lige, čak 38 u sezoni.

I to u četvrtoj sezoni u dresu Pari Sen Žermena za svega 2.553 minuta provedena na terenu. Primjera radi, u uobičajeno najboljim godinama, prvoj sezoni u dresu “svetaca” sa 31 godinu Ibrahimović je postigao 30 golova za 2.975 minuta na terenu.

„Najbolje godine za fudbal?! One su tek ispred mene i spremite se da zajednički uživamo u narednim sezonama”, samouvjereno je poručio popularni Ibrakadabra, nakon što je po prvi put u karijeri postao slobodan igrač.

A Švedska će na Euru 2016. igrati u grupi E, sa favorizovanima Italijom i Belgijom, te autsajderom, Republikom Irskom.

Upravo protiv Irske u ponedjeljak 13. juna, Ibrahimović će četvrti put nastupiti na EURU, u prethodnih deset utakmica na šampionatima 2004. 2008 i 2012. godine, Ibrahimović je postigao šest golova i imao jednu asistenciju.

Ovoga puta, međutim, Ibrahimović dolazi u još boljoj formi, a imaće iza sebe i armiju navijača koju je osvojio u Francuskoj. Ne samo sjajnim igrama, nevjerovatnim golovima i asistenciajma.

Ibrahimović je Francusku osvojio nevjerovatnim smislom za humor.

„Ja sam pomogao Francuskoj više nego predsednik, mesje Fransoa Oland. Platio sam i nastaviću da plaćam 75 odsto poreza na bogatstvo”.

Kontroverzni Ibra će uz lično, imati u ekipi i iskusne golmana Isaksona i vezistu Kalstroma, kojima će Francuska takođe biti četvrto učešće na evropskim prvenstvima. Uz to, selektor Erik Hamren raspolaže i brojnim talentovanim igračima, koji su u posljednjoj provjeri pred EURO razbili Vels sa 3:0.

Ibrahimović je u 112 nastupa u dresu Tri krune postigao 62 gola. Ipak, sjajni Šveđanin nikada nije dobio Zlatnu loptu, a možda bi mu uspjeh na EP napokon donio cijenjeno priznanje.

„Zlatna lopta?! Pehari, priznanja i titule neće me učiniti boljim igračem kad izađem na teren. Ti si ono što pokažeš na utakmici, i nikakvu ulogu u tome ne mogu da doprinesu nekakvi okačeni rekviziti”, u svom stilu je naglasao Šveđanin.

Bonus video: