“Predreferendumski razgovori” u Biblioteci “Radosav Ljumović”

“Predreferendumski razgovori” je knjiga intervjua sa ličnostima iz crnogorskog kulturnog, političkog, naučnog i književnog života koje su svojim javnim djelovanjem obilježile prelomnu epohu crnogorske istorije poslije raspada SFRJ
0 komentar(a)
Predreferendumski razgovori
Predreferendumski razgovori
Ažurirano: 09.06.2016. 08:10h

Predstavljanje knjige “Predreferendumski razgovori” Borislava Jovanovića biće održano večeras u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u 20 sati.

O knjizi će pored autora govoriti Ilija Despotović, novinar i publicista, mr Željko Rutović, teoretičar medija, Dragoljub Bulatović, direktor izdanja.

Borislav Jovanović je crnogorski pisac, pjesnik, esejist i književni kritičar. Književno-kritičke tekstove, prikaze, eseje i članke objavljivao je u Pobjedi, Crnogorskom književnom listu, Vijestima, i časopisima Ars, Plima, Matica.

Ključni dio svog književno-kritičkog rada posvetio je tumačenju i promociji Nove crnogorske književnosti, odnosno, literaturi koja je nastajala devedesetih godina prošlog i početkom ovog vijeka.

Paralelno je predstavljao i sve bitne knjige iz novije crnogorske istoriografije, kulturografije i publicistike.

“Predreferendumski razgovori” je knjiga intervjua sa ličnostima iz crnogorskog kulturnog, političkog, naučnog i književnog života koje su svojim javnim djelovanjem obilježile prelomnu epohu crnogorske istorije poslije raspada SFRJ.

U knjizi su sabrana promišljanja onih ljudi koji su od prvog dana jugoslovenske krize, ulažući cio svoj moralni i intelektualni napor, stali na stranu istorijske, nacionalne, i milenijumske crnogorske državotvorne pravde.

Sagovornici Jovanovića u knjizi “Predreferendumski razgovori” su između ostalih dr Vojislav P. Nikčević, dr Radoslav Rotković, dr Branko Pavićević, dr Mijat Šuković, Jagoš Jovanović, dr Šerbo Rastoder, Jevrem Brković, Branko

Banjević, Sreten Perović, Božo Bulatović...

“Jedna od centralnih tema u godinama o kojima je ovdje riječ bila je ukazivanje na sakrivanu, mitomiziranu stranu crnogorske istorije i borba sa onima koji su to i dalje žestoko osporavali”, zapisao je Jovanović o knjizi koju je posvetio desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti.

Bonus video: