SLUČAJ MARTINOVIĆ: DA LI JE GRGUROVIĆ NAGRAĐEN ZA PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI?

Sajovac priznao prebijanje, pa sebi kupio dvosoban stan

Izvori CIN-CG saopštili su da je Grgurović novac za kupovinu stana dobio kao nagradu što je sa kolegom Goranom Zejakom preuzeo krivicu za zvjersko postupanje više od 20 sajovaca nad Martinovićem, u noći 24. oktobra prošle godine, nakon protesta DF
333 pregleda 126 komentar(a)
Zdravko Begović,  Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Zdravko Begović, Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 09.06.2016. 05:35h

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Boro Grgurović, kupio je dvosoban stan u Podgorici.

Tačno 70 kvadratnih metara u Bloku pet Grgurović je platio gotovinom par mjeseci nakon što je priznao odgovornost za brutalno prebijanje Mija Martinovića.

Izvori Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) saopštili su da je Grgurović novac za kupovinu stana dobio kao nagradu što je sa kolegom Goranom Zejakom preuzeo krivicu za zvjersko postupanje više od 20 sajovaca nad Martinovićem, u noći 24. oktobra prošle godine, nakon protesta Demokratskog fronta.

Grgurović, međutim, negira te tvrdnje i kaže da je do više desetina hiljada eura došao na legalan način.

Goran Danilović, novi ministar unutrašnjih poslova iz redova opozicije, saopštio je prije nekoliko dana da nije zadovoljan dobrovoljnim priznanjem dvojice pripadnika SAJ-a i činjenicom da niko po komandnoj liniji nije odgovarao zbog nasilja specijalaca nad građanima.

Danilović je zatražio i od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da hitno reaguje i izrekne odgovornost komandantu SAJ-a Radoslavu Lješkoviću i najavio da će se MUP temeljno baviti ovim slučajem.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković krajem maja je podnio je krivičnu prijavu protiv Lješkovića, protiv kojeg je 1. juna Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužni predlog zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela - prebijanja Mija Martinovića.

“Služba mi nije dala novac da prihvatim odgovornost za prebijanje Martinovića. Ja sam suspendovan”, rekao je Grgurović u izjavi za CIN-CG.

Saopštio je da mu je novac za nekretninu dao očuh njegove supruge Dragan Mitrović, koji živi i radi u Beogradu.

Dragan Mitrović je vlasnik dvije firme u Srbiji - “Mitrović gradnja” i “Mitrović trade”. Mitrović je u razgovoru sa novinarom CIN-CG bio oštar, optužujući za tabloidno novnarstvo koje istražuje privatne stvari.

Potvrdio je da je dao dio novca Grgurovićima za stan, ali nije htio da kaže o kolikoj se sumi radi, kao i kada je novac predao.

“Dio novca Grgurović je imao, a dio sam im poklonio i dao na ruke u Crnoj Gori“, rekao je Mitrović. Nije, međutim, htio da pojasni da li je novac prijavio prilikom ulaska u našu zemlju. Prema propisima rezident, odnosno nerezident može da bez prijavljivanja carinskom organu, fizički da unese u Crnu Goru odnosno iznese iz Crne Gore gotov novac u ukupnom iznosu do 10.000 eura. Platne kartice i drugi slični prenosivi instrumenti plaćanja moraju se prijaviti carinskom organu prilikom unošenja, odnosno iznošenja iz Crne Gore.

CIN-CG došao je do podataka da je Grgurović dvosoban stan kupio od opštinskog odbora danilovgradskog DPS-a Borislava Brajovića i njegove supruge Stanke. U ugovoru o prodaji precizira se kvadratura, adresa i uslovi primopredaje. Ugovor je sačinila podgorička notarka Slavica Bošnjak 2. februara ove godine. Piše i da je kupoprodajna cijena stana 55.000 eura.

“Ugovorne strane saglasno izjavljuju da je kupac ugovorenu kupoprodajnu cijenu isplatio prodavcu prije dana zaključenja ovog Ugovora“, navodi notarka.

Novinar CIN-a stupio je u kontakt sa Borislavom Brajovićem, koji je rekao da ne može da se sjeti svega zbog svog zadravstvenog stanja i da je u posao oko prodaje stana bio uključen njegov sin Srđan Brajović. Ipak, nije želio da saopšti broj mobilnog telefona svog sina.

Kratko je istakao da je dio novca koji je obezbijedio Grgurović predat banci, kako bi se uklonila hipoteka sa stana. On nije rekao o kojoj banci je riječ. Tragom tih informacija CIN-CG došao je i do saglasnosti Hypo Alpe Adria banke od 15. januara ove godine u kojoj je navedeno da je ta banka dala saglasnost da se ukloni hipoteka na nepokretnostima “broj 1062 KO Podgorica ….površina 70m2, na katastarskoj parceli broj 1146/14…”.

U tom dokumentu, između ostalog, piše i da je dužnik izmirio hipotekarni kredit pod brojem - 1621704087, koji je zaključen između banke, kao davaoca kredita i Srđana Brajovića, korisnika kredita.

Iz Hypo Alpe Adrije nije, međutim, saopšteno CIN-CG da li su provjerili porijeklo uplaćenog novca, odnosno da li je novac legalno stečen.

Pitali smo i da li su o uplati obavijestili Upravu za sprečavanje pranja novca.

“U vezi sa pitanjima koja ste nam dostavili, moram da Vas obavijestim da, u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, banka ne smije dostavljati trećim licima podatke do kojih dođe u postupku identifikacije klijenta i obavljanja transakcija, odnosno podatke koji se dostavljaju nadležnim državnim organima u skladu sa ovim zakonom”, odgovorila je Mina Vojinović, šefica marketinga banke. Nakon što je postao vlasnik, Grgurović je stan u martu uknjižio na svoje ime.

Prije nego se sa porodicom uselio, u stanu su izvršene određene popravke, koje su dodatno koštale.

Ni za adaptaciju stana pripadniku SAJ-a nije prifalio novac, koji nije mogao steći od svojih mjesečnih primanja.

Javnost traži da sajovci skinu maske i odgovaraju za nedjela

Grgurović i Zejak brane se sa slobode i oni su jedini službenici SAJ-a čiji je identitet otkriven i koji su priznali učešće u prebijanju. U javnosti se zbog te činjenice javila sumnja da se radi o dobrovoljcima.

Više od sedam mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su 24. oktobra prošle godine brutalno tukli građane - Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Momčila Baranina...

Predsjednik Crnogorske profesionalne bokserske organizacije Mijo Martinović tražio je da tužilaštvo procesuira 29 sajovaca koji su se, prema njegovim riječima, iživljavali nad njim i njegovim vozilom nakon što su razbijeni protesti Demokratskog frontra (DF). Grgurović i Zejak su pred tužiocem Zoranom Vučinićem tvrdili da nijesu prekoračili ovlašćenja i da su Martinovića tukli u skladu za Zakonom o unutrašnjim poslovima. Njihov branilac Zdravko Begović kazao je da su klijenti objasnili da je Martinović pružao otpor, kao i da ne znaju ko je lomio Martinovićev “mercedes”.

Vlada je u međuvremenu krajem prošle godine sa Martinovićem postigla vansudsko poravnanje na osnovu kojeg je oštećenom opredijeljeno 130.000 eura zbog prebijanja.

U krivičnoj prijavi Bakovića protiv šefa SAJ-a Radoslava Lješkovića navodi se da je najmanje 14 pripadnika SAJ-a direktno brutalno pretuklo Martinovića i oštetilo njegovo vozilo, kao i sumnje da se Lješković solidarisao sa nasilnicima izjavom da ne zna imena pripadnika jedinice na čijem je čelu, koji su učestvovali u svemu.