Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa prošao Zakonodavni odbor

Ovim Predlogom zakona, ostala su stara rješenja. Organi sa umrle osobe uzimaju se samo onima koji žele da budu donori
50 pregleda 1 komentar(a)
Presađivanje organa, Foto: Printscreen (YouTube)
Presađivanje organa, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 08.06.2016. 17:07h

Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa prošao Zakonodavni odbor. U Crnoj Gori i dalje će se organi uzimati od umrle osobe samo uz pisanu saglasnost datu za života izabranom ljekaru, a zabrinjava veoma mali broj izdatih donorskih kartica.

Predlogom Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja predviđeno je da se organi uzimaju sa umrle osobe jedino ako za to postoji pisana saglasnost, to jest ako su donori. O tom Predlogu zakona, raspravljalo se u Skupštini na Zakonodavnom odboru. U Crnoj Gori je, prema podacima Ministarstva zdravlja, u protekle četiri godine izdato svega 314 donorskih kartica.

"Veoma je značajno da u momentu kada se uzimaju organi za presađivanje, da bi se izbjegao bilo kakav vid zloupotrebe, da ti koji odlučuju o tome, da treba da sjednu za sto i odluče da li će se uzeti organ ili se neće uzeti, da se tačno zna ko ulazi u sastav tog Odbora i u tom dijelu ovdje moramo imati upućujuću normu, da ne bi poslije bilo dileme", kazala je Draginja Vuksanović iz SDP-a.

Iz Ministarstva zdravlja su objasnili da je medicinski odbor stručni i savjetodavni organ u zdravstvenoj ustanovi, a da se sastav, broj članova i način izbora uređuje statutom te ustanove.

"Ne bih željela da se stekne utisak da se ovim zakonom dala mogućnost nekih zloupotreba, upravo na sve one načine gdje se mogao prepoznati bilo koji segment, da može da bude predmet zloupotrebe, zakon je u tom pravcu sve to zaštitio", kazala je Mitra Đurišić iz Ministarstva zdravlja.

Ovim Predlogom zakona, ostala su stara rješenja. Organi sa umrle osobe uzimaju se samo onima koji žele da budu donori.

Dakle, donori su samo oni koji su potpisali donorske kartice. Njih je, kako TV "Vijesti" saznaje , od 2012. godine izdato svega 314. A da bi program transplantacije funkcionisao na principu donorskih kartica, potrebno je da ih ima 80 odsto stanovništva. Iz Ministarstva zdravlja napominju da u većini evropskih zemalja važi takozvana pretpostavljena saglasnost. To znači da su svi građani mogući donori poslije smrti, jedino ako se za života izjasne da ne žele da doniraju svoje organe ili se tome nakon smrti usprotive članovi porodice. Upravo zbog te odredbe, zakon je prošli put u parlemntu odbijen.

Bonus video: