Jovićević: Solidan broj osumnjičenih za krivična djela u Kotoru

Na pitanje da li izjave ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da do četvrtka očekuje rezultate povodom ubistava i pokušaja ubistava u Kotoru, predstavljaju pritisak na nju i na kolege, Jovićević je odgovorila odrečno
524 pregleda 24 komentar(a)
VDT, Foto: Savo Prelević
VDT, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2016. 17:11h

Specijalno državno tužilaštvo treba da odluči da li će nastaviti sa istragama navodnih mafijaških obračuna u Kotoru, koji su rezultirali ubistvom Srđana Vlahovića, pokušajima ubistva Vojina Stupara, Nenada Popovića, Miloša Radonjića, Tamare Zvicer, nezakonitim snimanjem u tom gradu i istragom pronalaska arsenala oružja u tamošnjem naselju Dobrota.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević saopštila je na konferenciji za javnost da je te predmete proslijedila Specijalnom tužilaštvu, nakon što je "na osnovu informacija u predmetu, dokaza prikupljenih u izviđaju i informacija koje je dostavila Uprava policije, ocijenjeno je da postoje osnovi sumnje da su navedena krivična djela izvršena od strane pripadnika kriminalne organizacije, odnosno da su izvršena krivična djela posledica sukoba pripadnika kriminalnih organizacija".

"Povod za sazivanje današnje konferencije za štampu je upoznavanje javnosti sa radom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, u premdetima koji su poslednjih dva mjeseca izazivala posebnu pažnju javnosti, a koja su izvršena na području opštine Kotor. Cijeneći težinu izvršenih krivičnih djela te njihovu vremensku i prostornu povezanost, kao rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici formirala sam tim za postupanje u predmetima koji su formirani povodom izvršenja više krivičnih djela - prije svega radi se o ubistvu izvršenom na štetu Srđana Vlahovića, zatim pokušaj ubistva izvršenog na štetu Vojina Stupara u Kotoru, ubistvo u pokušaju izvršenog na štetu Nenada Popovića u Kotoru i ubistvo u pokušaju izvršeno na štetu Miloša Radonjića i to u vuše navrata, čak četiri puta, takođe radi se i o pokušaju ubistva izvršenog na štetu Tamare Zvicer", kazala je Jovićević.

Tužiteljka nije htjela da kaže šta je konkretno urađeno u tim predmetima, pozivajući na to da će te istrage biti označene stepenom tajnosti ako ih preuzme tim glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Jovićević je kazala da su članovi tima koji je formirala prije nepuna dva mjesca analizirali dokaze prikupljene u istragama ubistva i pokušaja ubistva, ali i one koje su prikupile njihove kolege iz kotorskog Osnovnog tužilaštva.

"Jedan od tih predmeta formiran je povodom pronalaska veće količine oružja na jednoj određenoj lokaciji, a drugi predmet je formiran povodom postavljanja odnosno skidanja kamera. Povodom tih događaja lišeno je slobode pet lica i oni se nalaze u pritvoru. Procijenila sam da i te predmete treba da preuzme Više državno tužilaštvo i da objedili rad vezano za ove konkretne predmete", kazala je Jovićević.

Ne precizirajući šta su konkretno radili, Jovićević je istakla da je tim koji je formirala preduzeo brojne radnje.

"Možemo samo generalno da kažemo da su to brojen radnje u smislu podnošenja zahtjeva sudijama za istragu, koji su obezbjeđivali određena dokumenta na osnovu kojih su državni tužioci kasnije postupali, svakako u saradnji sa Upravom policije. Preduzete su i druge dokazne radnje, prije svega saslušan je jedan veći broj svjedoka, obezbijeđeni su i određeni personalni dokazi. Ti svjedoci su se izjašnjavali o određenim konkretnim činjenicama i okolnostima", kazala je Jovićević. Ona je navela da je broj osumnjičenih "solidan".

Ona je kazala da ne doživljava kao pritisak na rad VDT-a izjavu novoizabranog ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da do sjutra očekuje konkretne rezultate u kotorskim istargama.

"Apsolutno ne doživljam izjavu kao neki pritisak na mene kao rukovodioca VDT i uopšte na državne tužioce koji postupaju u ovim predmetima. Trenutno VDT ne može da postupa u ovim predmetima, da nastavi sa radom. Kao što sam rekla nekoliko puta spisi se nalaze u SDT. Kada će SDT donijeti odluku, da li će to biti u četvrtak, petak, tokom vikenda... On je dao takvu izjavu, ali ja ne bih čini mi se bila profesionalna da kažem to će biti u četvrtak. Ne, ovo su jako složeni predmeti. Konačno, još se nalaze u SDT, nijesu u posjedu VDT-a. Onog trenutka kada budu u posjedu VDT-a, VDT će, ne vodeći računa da li je to četvtak, petak, subota ili nedjelja, preduzimati hitne istražne radnje da realizuje predmet", kazala je Jovićević. Na pitanje novinara da li se provjerava veza pojedinih klanova sa visokim funkcionerima policije, i spekulacije da je bivši šef kotorske policije i aktuelni savjetnik ministra unutrašnjih poslova Zoran Brđanin "bio na platnom spisku škaljaraca", Jovićević je kazala da u spisima ima jedano lice sa službenim ovlašćenjima.

"Prije nego što smo dostavili predmet Specijalnom državnom tužilaštvu to je bila jedna od naših radnji. Mi smo dobili određeni materijal u odnosu na jedno lice koje ima službena ovlašćenja. Ne bih sad govorila o tome pogotovo ne o imenima i samim radnjama, koje se vezuju za to lice, ali jeste što bi se reklo na spisku VDT-a u slučaju da dođe do realizacije tog krivičnog djela", kazala je ona. Jovićević tvrdi da će MUP imati dovoljno materijala da provjerava rad svojih službenika.

"Postupanje policije uopšte, a svima nam je već na neki način to i zapalo za oko, ne samo nama profesionalcima i pravnicima, mislim da će MUP imati dovoljno osnova da kroz svoje unutrašnje kontrole izvrši određene provjere, možda dođe do određenih podataka i saznanja i nakon toga uključi tužilaštvo nadležno, da li će to biti Više, ili neko drugo tužilaštvo", kazala je on.

Bonus video: