ODBORNIK KOGA SU POLICAJCI PRETUKLI

Bajčetić: Mene su osudili, batinaše kriju

Bajčetić tvrdi da je tužilaštvo postupkom protiv njega pokušalo da opravda “nezakonito postupanje uniformisanih kriminalaca”
106 pregleda 45 komentar(a)
Nikola Bajčetić pretučen, Foto: Screenshot (YouTube)
Nikola Bajčetić pretučen, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.06.2016. 09:11h

Odbornik PzP-a Nikola Bajčetić saopštio je juče da nakon gotovo osam mjeseci Osnovno državno tužilaštvo (ODT) nije uradilo ništa povodom slučaja njegovog prebijanja 17. oktobra 2015.

“Ali zato je ODT požurilo sa podizanjem optužnog predloga protiv  mene , kako bi me režimski sudovi što prije neosnovano  osudili  na kaznu zatvora od tri mjeseca, da bi upravo na taj način opravdali nezakonito postupanje uniformisanih kriminalaca od 17. oktobra ujutru koji  su  protivustavno ugušili proteste DF ispred Skupštine CG i da bi proteste označili kao nasilne, ali i da bi zaplašili ostale slobodomisleće građane koji  su  oštro kritikovali režim i zahtijevali samo fer i slobodne izbore”, piše u jučerašnjem saopštenju Bajčetića.

Bajčetić je u aprilu prvostepeno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog pokušaja da onemogući policajce da sa komunalnom policijom uklone šatore ispred Skupštine, tokom protesta DF-a.

“Imamo sa jedne strane moju prvostepenu presudu, nakon koje je uložena žalba Višem sudu i čije obaranje sa pravom očekujem, jer u mom slučaju nije bilo elemenata krivičnog djela, a sa druge strane nemamo nijedno procesuirano lice za prebijanje  mene  i mog vozila, iako postoje snimci na kojima se jasno vidi moje prebijanje i uništavanje vozila, iako nisam pružao ni minimum otpora prilikom hapšenja”.

Bajčetić je konstatovao da će imati dovoljno strpljenja prema institucijama do kraja postupka: “Vjerujući da ipak neće primjenjivati zakon selektivno, već da će se iskreno i po zakonu ophoditi prema uniformisanim nasilnicima koji  su prekoračili ovlašćenja”.

“Takođe, ovih dana uputiću pismo VDT-u Ivici Stankoviću i novoizabranom ministru MUP-a Goranu Daniloviću gdje ću zatražiti detaljnu informaciju o postupanju Osnovnog tužilaštva u predmetu gdje imam status oštećenog i zbog čega se toliko čeka na procesuiranje lica koja  su  evidentno prekoračila ovlašćenja i primijenila nepotrebnu silu nada mnom i uništili moje vozilo. Bojim se da će moja sumnja biti opravdana i da će sve ostati samo na fazi izviđaja i da će sve ostati na nemogućnosti identifikacije počinilaca krivičnog djela”.

Bajčetić tvrdi da od incidenta, pa do sudskog procesa - veći dio javnosti i medija pokušava da ga predstavi kao “nasilnog radikalnog huligana, koji je probio tri kordona”.

“Što je notorna neistina. Ista ta grupacija pokušala je da opravda moje prebijanje, pa smo vidjeli da  su  izostale brojne reakcije velikih zaštitnika ljudskih prava iz civilnog sektora. Na njihovu žalost, imao sam priliku da upoznam međunarodnu javnost sa ovim sramnim  su đenjem i nedjelima, a svakako ću istjerati ovo do kraja, kao 'radikalni huligan' koji je ponosan što se borio za fer i slobodne izbore i dobio tri mjeseca zatvora”, navodi se u saopštenju.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada osuđen je za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje u pokušaju.

Sutkinja Željka Jovović tada je obrazložila da je iz iskaza policajaca i uvidom u snimak utvrđena Bajčetićeva krivica - da je automobilom probio policijske kordone i tako ih pokušao spriječiti u poslovima javne bezbjednosti. 

Preporučujemo za Vas