Zašto je Baković prijavio Lješkovića samo za Martinovića?

Slično kao sa Martinovićem sajovci su postupili i prema Andriji Račiću, Marku Rakočeviću, Darku Šćepanoviću, Branimiru Vukčeviću i Momčilu Baraninu
78 pregleda 2 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.06.2016. 19:02h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković rekao je da nema saznanja da tužilaštvo ima probleme u vezi slučajeva u kojima je Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) tukla građane u Zlatarskoj ulici i kod Privrednog suda u Podgorici 24. oktobra.

“Budući da nemamo saznanja da tužilaštvo ima problema u vezi sa dokazivanjem u oba ova slučaja, to nas je opredijelilo da krivičnu prijavu vežemo za slučaj Martinović. Svakako, pratićemo postupanje nadležnog tužioca i po našoj prijavi i u ova dva druga slučaja”, odgovorio je Baković na pitanje “Vijesti” zbog čega je podnio krivičnu prijavu protiv komandanta SAJ-a Radosava Lješkovića samo za slučaj prebijanja Mija Martinovića, iako je ta jedinica na sličan način postupila i prema građanima Andriji Račiću, Marku Rakočeviću, Darku Šćepanoviću, Branimiru Vukčeviću i Momčilu Baraninu, a Lješković odbio da sarađuje sa tužilaštvom.

Međutim, na prošlonedjeljnoj pres konferenciji Osnovnog državnog tužilaštva, saopšteno je da su oštećeni saslušani, izvršeno sudsko medicinsko vještačenje i da su od policije traženi određeni podaci, ali da se na osnovu preduzetih radnji nije mogla izvršiti identifikacija policijskih službenika - izvršilaca.

“Tužilaštvo je preko direktora Uprave policije tražilo da se preduzimaju mjere u tom pravcu. I pored više urgencija, izvršioci nijesu otkriveni”, saopšteno je iz tužilaštva.

Prije sedam mjeseci Vukčevića i Baranina je nekoliko još neidentifikovanih pripadnika SAJ-a pretuklo u Zlatarskoj ulici, što su novinari “Vijesti” snimili sa prozora redakcije.

Njih dvojica su u zapisniku o saslušanju svjedoka 3. decembra prošle godine između ostalog tužiocu rekli da su policajca koji im je prilazio gestikulirajući rukom pitali mogu li da prođu prema trgu. U toj ulici, u tom trenutku, nije bilo nikoga osim njih dvojice. Kazali su da im je policijac gestikulirajući pendrekom pokazao da mogu.

“Nakon što smo napravili par koraka prišlo nam je nekoliko policijaca koji su bili obučeni u crne uniforme. Na glavi su imali gas maske i šljemove. Neki su imali crne, a neki bijele šljemove. Počeli su da viču na nas i obraćali su nam se grubim i nepristojnom riječima 'šta je bilo, pi*ke jedne, lezi dolje' i tome slično. Nas dvojica smo legli na trotoar, ispred apoteke. Tada nam je prišlo desetak policajaca. Jedan od njih mi je stavio nogu na glavu, odnosno na lice i pritiskao mi lice na trotoar. Zatim je došao drugi i udario me u predjelu rebara nogom. Jedan od policajaca mi je prislonio pendrek na lice i pitao 'hoćeš li da pušiš'. Rekao sam da neću i da nema potrebe tako da se ponašaju, da imamo lične karte i dok sam ležao dao je onom policajcu koji mi je stajao iznad glave. Nakon toga nam je prišlo još nekoliko policijaca koji su nas dva tri puta šutnuli nogom u donji dio tijela, a zatim bacili naše lične karte na trotoar i otišli”, navodi se u izjavi Vukčevića datoj tužiocu.

Njegov prijatelj Baranin, u skoro istovjetnoj izjavi, naveo je da su policjaci od njih tražili da ih ne gledaju.

Zaštitnik Baković je u Mišljenju od 28. decembra prošle godine povodom slučaja Vukčević i Baranin napisao da je utvrdio da su im “policajaci nanijeli udarce po cijelom tijelu dok su bespomoćno ležali na trotoaru, nemoćni za bilo kakav otpor”.

U tom dokumentu piše da im nakon upotrebe sile policijaci nijesu pružili pomoć i da su njih dvojica zadobili povrede u vidu “obimnih hematoma u predjelu butina i rebarnog luka”.

U krivičnoj prijavi protiv Lješkovića Baković je, između ostalog, naveo da Lješković kao komandant ometa sprovođenje pravde, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj kao starješina jedinice, jer nadležnom tužiocu nije saopštio imena učesnika.

“Njegovi razlozi i opravdanja su neprihvatljivi i doprinose klimi nekažnjivosti i nejednakosti građana pred zakonom i u suštini predstavljaju solidarisanje sa policijskim službenicima, koji su učestvovali u torturi“, kazao je Baković „Vijestima“.

Ombudsman kaže da nije oklijevao sa krivičnom prijavom

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković je na pitanje zašto je krivičnu prijavu protiv komandanta SAJ-a Lješkovića podnio tek nakon sedam mjeseci rekao: “Krivičnu prijavu podnio sam pet mjeseci po isteku roka za postupanje po našoj preporuci, nakon iscrpljivanja svih aktivnosti u okviru našeg mandata da se po preporuci postupi”. On je kazao da ga niko nije sprečavao prijavu protiv Lješkovića podnese ranije. “Nema govora o bilo kakvom sprečavanju, uticaju ili našem oklijevanju. Kako sam pojasnio, u međuvremenu smo konstantno pratili postupanje nadležnih organa, pozivali ih da preduzmu sve neophodne mjere na identifikaciji učinilaca krivičnih djela, a više puta sam i u javnim obraćanjima izražavao ozbiljno nezadovoljstvo u postupanju/nepostupanju Uprave policije u ovom slučaju.

Smatram da bi za funkcionisanje sistema bilo bolje da je Uprava policije istražila slučaj do kraja i identifikovala učinioce, što je i njena zakonska obaveza i da ombudsman, kao nezavisni organ, nije morao da interveniše na ovaj način”.

Bonus video: