OBJAVILI BRITANSKI MEDIJI

Lenoks Luis i Vil Smit nosiće kovčeg na sahrani Muhameda Alija

165 pregleda 1 komentar(a)
Muhamed Ali, Foto: Reuters
Muhamed Ali, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2016. 15:51h

Bivši svjetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Lenoks Luis i holivudski glumac Vil Smit nosiće, između ostalih, kovčeg na sahrani jednog od najboljih sportista 20. vijeka Muhameda Alija, prenijeli su danas britanski mediji.

Muhamed Ali umro je u noći između petka i subote od komplikacija izazvanih Parkinsonovom bolešću, od koje je bolovao posljednje tri decenije. Imao je 74 godine.

Kako je prenio BBC, Britanac Lenoks Luis, koji je vladao boksom kao neporaženi svjetski šampion u teškoj kategoriji, nosiće kovčeg na sahrani, zajedno sa holivudskim glumcem Vilom Smitom. Smit je nominovan za Oskara i Zlatni globus za glavnu ulogu u filmu o životu Muhameda Alija.

Takođe, kovčeg će nositi i Džeri Elis, brat bivšeg svjetskog šampiona i Alijevog sparing partnera Džimija Elisa, kao i drugi Alijevi rođaci i prijatelji.

Sahrana će se obaviti u petak u njegovom rodnom gradu Luivilu u Kentakiju.

Kako su prenijeli svjetski mediji, sahrani Muhameda Alija prisustvovaće brojne poznate ličnosti, a između ostalih, govoriće predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, bivši predsjednik SAD Bil Klinton, kalifornijski imam Zaid Šakir i kralj Jordana Abdulah drugi.