Sublimirati publiku bivše Jugoslavije

Glumac Miro Nikolić bio je zadužen da uz pratnju perkusioniste Slobodana Jovićevića, čita odlomke iz Nenezićevog romana
1 komentar(a)
OBrad Nenezić, Foto: Privatna arhiva
OBrad Nenezić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.06.2016. 07:45h

U londonskoj centralnoj biblioteci Kensington promovisan je roman Obrada Nenezića “Osmijeh za Mariju Mihailovič”, inspirisan likom Ljuba Čupića, kome je prethodilo veče poezije u galeriji “The Grove bara”.

“Veče poezije je bila uvertira za promociju romana. Koncipirali smo te večeri drugačije, obzirom da se radi o intimnom prostoru engleskog paba, koji je poznat po gostovanju stend ap komičara, i sali ugledne biblioteke, ali zahvaljujući Crnogorcima, kao i drugimJužnim Slovenima koji žive u Londonu, atmosfere obje večeri su bile gotovo identične. Obje književne večeri trajale su oko dva sata što govori o tome koliko je bilo pitanja i kolika je zainteresovanost naših ljudi ne samo za moju, nego za crnogorsku umjetnost”, kazao je Nenezić.

Glumac Miro Nikolić bio je zadužen da uz pratnju perkusioniste Slobodana Jovićevića, čita odlomke iz Nenezićevog romana.

“Shvatio sam da naši domaćini Dragoljub Pavićević i Željko Radojević žele da preko crnogorske kulture okupe crnogorsku zajednicu koja, iako mala, veoma je razruđena i da gostovanje naših umjetnika ne bude iincident nego tradicija. Vjerujem da će uspjeti u tome uz pomoć nas odavde, kao i pomoć crnogorske ambasade koja je bila od pomoći za organizaciju mojih večeri”, kazao je Nenezić.

Roman je, kao što je to slučaj sa publikom u Crnoj Gori, osvojio malobrojnu crnogorsku dijasporu u Londonu. Nenezić vjeruje da, uz malo truda i volje, može doći do sublimacije južnoslovenske publike.

“Mala zajednica ima malu i publiku, pogotovo za nekomercijanu umjetnost, pa je neophodna sublimacija publike koja govori južnoslovenskim jezicima, tako da naše programe koje sada gledaju desetine Crnogoraca, vrlo brzo mogu da gledaju stotine onih koji razumiju naš jezik. Prevodima i saradnjom sa izdavačkim kućama, što mora biti prioriritet, vremenom možemo i dovesti englesku publiku na naše književne, pozorišne, filmske večeri”, uvjeren je Nenezić.

Sada će “Mariju Mihailovič” “pustiti” da sama nastavi druženje sa publikom, a on se okreće novom romanu koji treba da izađe iz štampe. Riječ je o “Šetačima po mjesecu”, romanu koji je posvećen mladim ljudima iz prošlog i ovog vijeka, o crnoj hronici jedne mladosti.

Bonus video: