Apelacioni sud ukinuo presudu za krijumčarenje: Karavan ponovo na optuženičkoj klupi

Uvažavajući žalbe branilaca, sudije Apelacionog suda ocijenile su da je prvostepena odluka donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, da je izreka presude nerazumljiva, protivrječna sama sebi i razlozima presude
53 pregleda 0 komentar(a)
presuda CG (Novina)
presuda CG (Novina)
Ažurirano: 07.06.2016. 06:28h

Ponovo će se suditi šestorici okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje robe i zloupotrebu službenog položaja, koji su uhapšeni u julu 2014. u policijskoj akciji Karavan.

To je odlučio Apelacioni sud, ukidajući prvostepenu presudu koju je u novembru 2015. u podgoričkom Višem sudu izreklo specijalno vijeće sutkinje Suzane Mugoše.

Uvažavajući žalbe branilaca, sudije Apelacionog suda ocijenile su da je prvostepena odluka donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, da je izreka presude nerazumljiva, protivrječna sama sebi i razlozima presude...

“Prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su nejasni. Usljed učinjenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, utvrđenja prvostepenog suda su nepotpuna, nedovoljno jasna, tako da se za sada sa sigurnošću ne može ispitati prvostepena presuda”, piše u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Presudom koja je ukinuta državljanin Srbije Željko S. Momić bio je osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 2.000 eura, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje. Prema navodima optužnice on je organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala od septembra 2013. do januara 2014. godine.

Branko M. Baošić optužen za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje, prvostepenom odlukom bio je osuđen na dvije i po godine zatvora i novčanu kaznu od hiljadu eura. Za ista krivična djela Saša D. Simović, Jovan K. Baošić i Borko N. Stanić bili su osuđeni na po godinu i po zatvora i po hiljadu eura novčane kazne. Carinik Vukoman M. Mrdak, zaposlen na graničnom prelazu Dobrakovo, ukinutom presudom osuđen je na jedinstvenu kaznu od tri i po godine zatvora. Njemu se sudilo zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i produženo krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Danilo D. Vorotović optužen za krijumčarenje osuđen je na šest mjeseci zatvora uslovno na dvije godine i novčanu kaznu od 500 eura.

U optužnici piše da je Momić, radi prodaje nabavljao cigarete, alkoholna pića, pirotehnička sredstva, garderobu... Prema optužnici roba je ušla u Crnu Goru tako što su izbjegnute mjere carinskog nadzora. Tako je Momić u dogovoru sa Slavoljubom Savićem, uz regularni prevoz aluminijuma iz Bara u Srbiju, u kamion utovario cigarete i tekstilnu robu, a prethodno je Branko Baošić sa NN osobom, sa kamiona skinuo carinsku sajlu. Tužilaštvo tvrdi da su optuženi izbjegli da plate PDV, akcize i carinu u iznosu od 149.000 eura.

Bonus video: