NADAJU SE BRŽIM REAKCIJAMA UBUDUĆE

HRA pozdravlja odluku ODT da procesuira komandanta SAJ-a

Još jednom pozivamo i direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, da hitno postupi u skladu s preporukom Ombudsmana i obezbijedi identifikaciju i procesuiranje policajaca koji su 24. oktobra 2015. pretukli dvojicu mladića u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara).
19 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2016. 16:03h

HRA pozdravlja odluku Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) koje je 1. juna konačno podnijelo optužni predlog protiv komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića zbog sumnje da je učinio k.d. Pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Kako je saopšteno, ODT sumnja da je Lješković pomogao pripadnicima SAJ da do danas ostanu neotkriveni iako je izviđajima u više predmeta dokazano da su 24.10.2015. (za vrijeme protesta u organizaciji Demokratskog fronta) primijenili silu prema određenim građanima.

Imajući u vidu da je proteklo više od sedam mjeseci od kako su pripadnici SAJ, kojima je komandovao Lješković, zvjerski pretukli posebno građanina Milorada Martinovića, ali i druge građane u incidentima posle protesta, a da je Lješković onda odbio da sarađuje u istrazi, nadamo se da će tužilaštvo ubuduće u sličnim situacijama bez oklijevanja procesuirati državne službenike koji se otvoreno suprotstave zakonu.

Podsjećamo, Ombudsman je ranije u svom mišljenju (u decembru 2015) utvrdio da su pripadnici SAJ nad Martinovićem sproveli torturu. Do danas, Uprava policije još uvijek nije postupila po preporuci Ombudsmana i još uvijek nijesu identifikovani policijski službenici (osim dvojice po sopstvenom priznanju), koji su prema Martinoviću primijenili silu, nečovječno i ponižavajuće postupali i nanijeli mu teške tjelesne povrede, niti je pokrenut postupak za utvrđivanje njihove odgovornosti.

Nevladina organizacija MANS je podnijela krivičnu prijavu protiv Lješkovića još početkom novembra prošle godine, prijavljujući ga za izvršenje krivičnih djela Pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, Davanje lažnog iskaza, Falsifikovanje službene isprave i Zloupotrebu službenog položaja. I Ombudsman je 30. maja 2016. podnio krivičnu prijavu protiv Lješkovića zbog k.d. Zloupotreba službenog položaja u vezi sa k.d Ometanje pravde.

Još jednom pozivamo i direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, da hitno postupi u skladu s preporukom Ombudsmana i obezbijedi identifikaciju i procesuiranje policajaca koji su 24. oktobra 2015. pretukli dvojicu mladića u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara). Ako direktor Stojanović i dalje istrajava u odluci da ne doprinese identifikaciji navedenih službenika, pozivamo rukovoditeljku ODT, Ljiljanu Klikovac da ovim povodom, po ugledu na odluku u predmetu komandanta Lješkovića, pokrene pitanje utvrđivanja odgovornosti direktora Stojanovića. Napominjemo da je u ovom predmetu obavezno neophodno identifikovati i utvrditi odgovornost i onih službenika policije koji su se solidarisali sa kolegama – izvršiocima zlostavljanja do te mjere da su odbili da procesuiraju krivičnu prijavu pretučenih mladića i pruže im zaštitu u skladu sa zakonom.

Konačno, pozivamo i da se u skladu sa preporukom Savjeta za građansku kontrolu rada policije, i nalogu ODT-a, prvo identifikuju, a onda i dalje procesuiraju službenici koji su 17. i 24.10.2015. povrijedili urednika portala IN4S Gojka Raičevića.

Preporučujemo za Vas