Umjesto antibiotika, probajte prirodom

Posljednja istraživanja su pokazala da sok od borovnice može jako doprinijeti oslobađanju od urinarnih infekcija. Umjesto soka, borovnice možete uključiti i u vašu svakodnevnu ishranu
845 pregleda 0 komentar(a)
borovnice, Foto: Www.shutterstock.com
borovnice, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 05.06.2016. 15:34h

Smatra se da nema osobe koja se nije barem nekoliko puta susrela sa infekcijom urinarnog trakta - ovo je zapravo druga najčešća tegoba zbog koje se pacijenti javljaju doktoru. Najčešći simptomi su: često mokrenje, kao i peckanje prilikom mokrenja, osjećaj težine u bešici, a ponekad i krv u mokraći i povišena temperatura.

Kako se urinarne infekcije javljaju usljed prevelikog množenja bakterija, ljekari najčešće prepisuju antibiotike kojima se te infekcije liječe. Međutim, ako nam se dosadne i uporne infekcije često vraćaju, više je nego štetno piti često antibiotike ako znamo da postoji mnoštvo prirodnih ljekova i namirnica iz kuće koje će pomoći da izlečimo infekciju, i u tome možda biti i uspješniji od samih antibiotika.

Soda bikarbona

Opšte je poznata široka primjena sode bikarbone, pa tako i u ovom slučaju može pomoći da se ublaže simptomi urinarne infekcije. Razmutite jednu kafenu kašičicu sode u jednoj čaši vode i pijte jednom dnevno. Soda neutrališe kiselost u urinu i tako ubrzava oporavak.

Borovnice

Posljednja istraživanja su pokazala da sok od borovnice može jako doprinijeti oslobađanju od urinarnih infekcija. Umjesto soka, borovnice možete uključiti i u vašu svakodnevnu ishranu.

Bijeli luk

Beli luk uništava viruse, bakterije, gljivice, pa će tako biti blagotvoran i u borbi protiv napornih urinarnih infekcija. Može se konzumirati kao dodatak jelu ili kao sok od bijelog luka. Čen bijelog luka izbušite sa čačkalicom ili ga malo usitnite, prelijte vodom, ostavite da odstoji preko noći i ujutru popijte prije jela.

Brusnica

Mnoge studije pokazale su da je čaj od brusnice djelotvoran i jako uspješan u liječenju urinarnih infekcija. Naročito je djelotvorna u borbi protiv ešerihije koli. Ova bakterija prianja na zidove mokraćnih kanala, ali zahvaljujući dejstvu brusnice, sprječava se njeno “lijepljenje”, pa se ona putem urina lakše izbacuje iz tijela. Ima ulogu prirodnog antibiotika i poželjno je piti 2-4 šolje čaja dnevno. Ako vam je ukus brusnice gorak, možete dodati malo meda.

Ananas

Bromelain je enzim koji se može naći u ananasu i za koji postoje tvrdnje da je vrlo efikasan u borbi protiv infekcija urinarnog trakta. Pored ovoga, ananas je dobar i za stomačne probleme i hemoroide. Jedan ananas dnevno doprinijeće poboljšanju vašeg stanja, a uz to je i vrlo ukusan.

Voda

Ako ste skloni infekcijama urinarnog trakta, neophodno je da pijete dosta vode - oko 8 čaša dnevno. Kada se pije velika količina vode, javlja se povećan nagon za mokrenjem i samim tim se ispiraju i izbacuju bakterije iz organizma.

Uva

Uva je biljka koja je naširoko poznata po svom ljekovitom dejstvu u borbi protiv urinarnih infekcija. Ima antibakterijsko djelovanje, možete kupiti već gotove kesice čaja ili ga pripremiti tako što se kašika suvog lišća uve prelije sa 250 ml ključale vode, ostavite malo da odstoji i pijte do tri puta dnevno.

Celer i peršun

U ishranu treba uključiti što više peršuna i celera koji su prirodni diuretici i čistači bešike, a takođe je preporučljivo piti čaj od ovih namirnica. Isitnjen list celera ili prešuna se prelije ključalom vodom, ostavi da malo odstoji i pije više puta dnevno.

Bijeli sljez

List ili korijen bijelog sljeza takođe se može koristiti u pravljenju čaja. Sprječava razvoj bakterija, čisti i jača bešiku.

Bonus video: