Toliko toga smo prošli da nas jedan virus ne može uplašiti

51 pregleda 1 komentar(a)
virus Zika, Foto: Reuters
virus Zika, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2016. 12:27h

Da li će Usein Bolt osvojiti nove tri zlatne medalje u sprintu i oboriti rekorde na 100 i 200 metara, može li Majkl Felps nastaviti dominaciju u bazenima, hoće li Đoković stići do najsjajnijeg odličja, a može li se neko suprotstaviti američkim košarkašima? Ko će biti najuspješnija sportska nacija?

To su samo neka od sportskih pitanja, koja se postavljaju uoči Olimpijskih igara u Riju, ali s obzirom na to da ima još dva mjeseca do početka, aktuelna je druga tema - Zika virus. Virus, koji se prenosi ujedom komaraca, a koji je prilično rasprostranjen u Brazilu, izazvao je paniku posljednjih dana, nakon apela brazilskih zdravstvenih radnika da bi iz bezbjednosnih razloga bilo najbolje premjestiti Igre iz Rija. Dovoljne su bile te riječi, pa da megazvijezde poput Gasola i Mareja kažu da će razmisliti da li će nastupiti na prvim Igrama na južnoameričkom kontinentu.

Naši sportisti nemaju takvih dilema...

"Kroz mnogo toga smo prošli u posljednjih 20-ak godina da nas jedan virus ne može uplašiti", kaže vaterpolista Draško Brguljan. "Šalu na stranu, naravno da znamo šta se događa i šta se priča, ali to je jedino šta nam ostaje. Mi smo sportisti, razmišljamo samo kako da se što bolje spremimo i slijedimo uputstva organizacija koje se brinu o tome", ističe Brguljan.

"Naravno da ima malo straha, ali verujem da će se organizatori potruditi i da će sve biti spremno da ove Igre prođu u u najboljem redu, kao i sve do sada. Još se ne zna koji će sportisti otkazati učešće, ali ne razmišljamo o tome, već samo o utakmicama koje nas očekuju. Imamo super tim fizioterapeuta, koji ce se brinuti o nama, tako da vjerujem da ćemo biti sigurni", ističe rukometašica Katarina Bulatović.

Razloga za strah i paniku zaista nema, poručuju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), koji je u konstantnoj komunikaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

„Na temelju trenutne procjene, Zika virus kruži u gotovo 60 zemalja širom svijeta i 39 zemalja u Americi. Otkazivanje ili promjena lokacije OI u 2016. godini neće značajno izmijeniti međunarodno širenje virusa, tako da ne postoji javno-zdravstveno opravdanje tj. preporuka za odlaganje ili otkazivanje OI”, saopšteno je iz IJZCG.

Za naše sportiste i ljude koji planiraju da putuju u Brazil, najbolji način da se smanji rizik od bolesti jeste „da se slijede javno-zdravstveni savjeti za putovanja”, navedeno je iz IJZCG.

To je i princip kojim se rukovodi i Crnogorski olimpijski komitet.

"U komunikaciji smo sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, dobijamo uputstva od njih i od SZO, a razgovarali smo i sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje CG. Naravno, u komunikaciju je uključen i naš medicinski tim. Slijedimo uputstva koja dobijamo od nadležnih institucija i o svemu obavještavamo naše nacionalne saveze, koji će imati sportiste u Riju. To ćemo raditi i ubuduće ", kaže Predrag Marsenić, sportski direktor COK.

Uputstva za boravak u Brazilu

Iz Instituta za javno zdravlje CG podsjećaju da je „epidemijsko javljanje oboljenja zika virusa registrovano u Africi, Americi, Aziji i zemljama pacifičkog regiona”, a da do sada „u Evropi nisu prijavljeni autohtoni slučajevi obolijevanja od zika groznice”.

Zika virus izaziva blagu bolest i većina ljudi sa virusom nema simptome, ali nedavni porast u širenju zika virusa u Brazilu bio je „u vezi sa porastom broja djece koja se rađaju sa neobično malim glavama (mikrocefalija). Na temelju istraživanja, postoji naučni konsenzus da je zika virus uzrok i Gujon-Bareovog sindroma”, navodi IJZCG.

Zbog toga Svjetska zdravstvena organizacija svim trudnicama preporučuje odlaganje putovanja u područja pogođena epidemijom.

A, svako ko namjerava da putuje u Brazil, trebalo bi da:

- Slijedi savjete za putovanja koje pružaju zdravstvene vlasti i da konsultuje zdravstvene radnike prije putovanja.

- Kad god je to moguće, u toku dana, da se štiti od uboda komaraca pomoću sredstava za njihovo odbijanje, kao i da nosi adekvatnu odjeću - po mogućnosti svijetle boje - koja pokriva što veći dio tijela.

- Upražnjava sigurniji seks (korištenje kondoma pravilno i dosljedno) ili da se suzdržava od stupanja u seksualni kontakt za vrijeme boravka u pomenutim područjima, kao i najmanje osam sedmica nakon povratka, posebno ako su imali, ili su uočili simptome koje izaziva virus.

- Odabere klimatizovani smještaj, u kome su prozori i vrata obično zatvoreni kako bi se spriječio izlazak hladnog vazduha, a komarci ne bi mogli ući u sobe.

- Izbjegava posjete područja u gradovima i mjestima bez javnog vodovoda i sa slabom sanitacijom.

Bonus video: