OPTUŽNI PREDLOG PROTIV ŠEFA SAJ-A

Lješkoviću prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Lješkovića za krivično djelo - pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela
25 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2016. 10:43h

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovović sudiće komandantu SAJ-a Radosavu Lješkoviću, optuženom za prikrivanje pripadnika te policijske jedinice koji su brutalno tukli građane 24. oktobra, nakon razbijanja protesta DF-a.

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Lješkovića za krivično djelo - pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Njemu prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Iz tužilaštva su saopštili da je nesporno utvrđeno da su sajovci, nakon protesta 24. oktobra, na više lokacija nezakonito upotrijebili sredstva prinude prema građanima, koji su zadobili tjelesne povrede.

"Okrivljeni Lješković je kao starješina, pomogao tim pripadnicima da do danas ostanu neotkriveni, iako je shodno zakonu bio dužan da sprovede određene procedure. Ne samo što ih nije sproveo, on se saglasio sa pripadnicima te jedinice da se prikriju sve činjenice u vezi sa njihovim djelovanjem u konkretnim događajima”, navode u tužilaštvu.

Više od sedam mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su brutalno tukli građane Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Momčila Baranina...

Lješković je ranije tužiocu rekao da nije bilo moguće identifikovati lica koja su učestvovala u tom događaju, “zbog činjenice što su bile vanredne okolnosti i svi pripadnici SAJ-a pod maskama protiv bojnih otrova i šljemovima”.

Iako se na snimku prebijanja Martinovića vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica su završila na optuženičkoj klupi i njima se sudi mučenje u sticaju sa teškim tjelesnim povredama i uništenjem i otuđenjem tuđe stvari. Pripadnici SAJ-a Boro Grgurović i Goran Zejak tvrdili su na suđenju da su samo radili svoj posao, kada su tukli Martinovića, ali i da im je žao zbog povreda koje je on zadobio.

Martinović je, međutim, kazao da ga je 35 sajovaca brutalno pretuklo te noći, bez ikakvog povoda i da ne želi da “dva čovjeka plaćaju ceh, za 35 ljudi”. I zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, podnio je ranije Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Lješkovića.

Preporučujemo za Vas