IZBJEGNITE NEPRIJATNOSTI

Evo kako da riješite probleme sa pretjeranim znojenjem

Znoj sam po sebi nema miris, ali podstiče rast bakterija koje se prirodno pojavljuju na vašoj koži. Ova bakterija razgrađuje znoj i oslobađa masne kiseline, koje stvaraju neprijatan miris
52 pregleda 2 komentar(a)
znoj, Foto: Shutterstock
znoj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2016. 08:46h

Ukoliko imate problema sa znojenjem, znate da vam u većini situacija to izaziva neprijatnosti. Posebno je problem znojenja izražen kod osoba koje dosta vježbaju. Znoj sam po sebi nema miris, ali podstiče rast bakterija koje se prirodno pojavljuju na vašoj koži. Ova bakterija razgrađuje znoj i oslobađa masne kiseline, koje stvaraju neprijatan miris. Međutim, pomoću nekoliko savjeta možete da umanjite znojenje. Pogledajte neke od njih.

NOSITE UGODNU ODEĆU

Nosite ugodnu odjeću izrađenu od prirodnog materijala, kao što je pamuk. Svila je takođe prirodni materijal, ali znoj može trajno da ošteti ovu osjetljivu tkaninu, tako da ako patite od pretjeranog znojenja izbjegavajte nošenje svile. Prirodne tkanine dozvoljavaju cirkulaciju vazduha.

ZDRAVA ISHRANA I VJEŽBANJE

Vježbe mogu da poboljšaju ukupnu cirkulaciju u vašem tijelu što utiče na hlađenje i da vaše tijelo duže ostane "hladno“. Masti utiču na povećanje unutrašnje tjelesne temperature, pa se pobrinite da redovno vježbate i da jedete uravnoteženu zdravu hranu, sa puno svježeg voća i povrća.

IZBEGAVAJTE STIMULATIVNA PIĆA

Kofein, alkohol i energetska pića stimulišu nervni sistem i mogu da izazovu pojačano znojenje. Pokušajte da što manje koristite energetska pića, i pijte najviše dvije šoljice kafe ili čaja dnevno.

PIJTE PUNO VODE

Prema riječima nutricionista jedan litar vode ide na 25 kg. Stoga izračunajte koliko biste vi trebali biti vode dnevno s obzirom na važu kilažu.

OPUSTITE SE

Anksioznost može da izazove znojenje pa razmislite da počnete da praktikujete tehnike opuštanja poput joge. Poradite na poboljšanju svog samopoštovanja tako da se ne brinite zbog nepotrebnih stvari.

KORISTITE DJEČIJI PUDER

Prekomjerno znojenje može da izazove peckanje i bol, pa na osjetljiva područja poslije tuširanja nenesite dječiji puder u prahu. On će vam pomoći da zadržite kožu glatkom i suvom.

ANTIPERSPIRANTI / DEZODORANSI

Antiperspiranti mogu da budu vrlo efikasni u smanjenju znojenja i maskiranju mirisa. Takođe možete da kupite sprejeve za hlađenje lica. Ukoliko se pretjerano znojite možete da kupite jači antiperspirant koji sadrži aluminijev hlorid koji se primjenjuje noću na suvu kožu, pa je efikasniji u blokiranju znojnih žlijezda. Međutim ovakvi preparati koji blokiraju žlijezde nisu dobri za zdravlje.

ŽALFIJA

Za žalfiju se odavno smatra da smanjuje znojenje, tako da možete piti čaj od ove biljke i to dva puta dnevno.

24sata.hr