Kafa prije treninga čini vježbanje lakšim

Kafa povećava otpuštanje "feel good" neurotransmitera poput dopamina koji utiče na raspoloženje i receptore boli tokom vježbanja
263 pregleda 2 komentar(a)
kafa, Foto: Birchbox.com
kafa, Foto: Birchbox.com
Ažurirano: 04.06.2016. 17:01h

Kofein je stimulans koji podstiče centralni nervni sistem, srce i vjerovatno centar koji kontroliše krvni pritisak, a sve to igra važnu ulogu u pomaganju i tijelu i umu da trenira bolje - objasnila je Hajdi Skolnik, sportska nutricionistkinja za CNN.

Kafa takođe povećava otpuštanje "feel good" neurotransmitera poput dopamina koji utiče na raspoloženje i receptore boli tokom vježbanja.

U prevodu, to znači da ako popijete kafu prije treninga da ćete više uživati u vježbanju. Novo istraživanje pokazalo je upravo to - da se kafa prije treninga zapravo preporučuje. Osim što se lakše i bolje vježba, oni koji su je pili prije poslije treninga pojeli bi 72 kalorije manje u danu i lakše su podnosili glad.

Kad je idealno popiti kafu?

Budući da se brzo apsorbuje nakon unošenja, od 15 do 45 minuta, svoj vrhunac uticaja na tijelo dostiže između 30 i 75 minuta. Zato je idealno popiti šoljicu kafe sat vremena prije vježbanja ako trenirate ujutro, objasnila je Skolnik.

Ali uz kafu je potrebno piti i vodu, kako bi tijelo bilo dovoljno hidrirano.

Ako trenirate naveče...

Možete popiti malo kafe ako vam trening počinje u 19 sati. Ali ako odlazite da vježbate kasnije, bolje preskočite svoj kofeinski fiks, smatra Skolnik. Nemojte žrtvovati san za kavu jer kofein ostaje u organizmu četiri do šest sati nakon pijenja. To je individualno i kod nekoga večernja kafa neće izazvati nikakav učinak, dok neko drugi neće moći da spava do jedan ujutro.

Kafa ima i svoje dostojne zamjene

Ako vježbate naveče i svejedno želite svoj kofeinski fiks, možete izabrati hladnu kafu. One obično imaju manje kofeina. Čajevi ga takođe sadrže manje.

Koliko nam je potrebno kafe dnevno?

Većini ljudi je dovoljno 250 do 300 mg kofeina na dan da bi se poboljšala njihova izvedba na treningu. S kafom nikako ne treba pretjerivati jer može izazvati laksativan učinak ali i dehidraciju. Koliko ste dehidrirani najlakše ćete znati prema boji urina. Što je tamniji to ste dehidriraniji i potrebno vam je više vode.

24sata.hr

Bonus video: