Preminuo Sreten Asanović, jedan od najznačajnijih crnogorskih pisaca

Sreten Asanović je bio istinski umjetnik, Majstor i slobodno se može kazati začetnik savemene crnogorske kratke priče, koja je prevazišla okvire države
485 pregleda 17 komentar(a)
Sreten Asanović, Foto: Arhiva Vijesti
Sreten Asanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.06.2016. 10:39h

Crnogorski pisac, majstor kratke priče Sreten Asanović, umro je juče u Podgorici u 85. godini života.

Pisac, koji je zametnuo novi trag crnogorske književnosti i promijenio ovdašnju književnu mapu, rođen je 22. februara 1931. godine u Donjim Kokotima kod Podgorice. Završio učiteljsku školu i studirao višu pedagošku školu.

Sa trineaest godina je već bio na spisku boraca Zetskog odreda Narodno oslobodilačke vojske, a taj dio njegovog života je kasnije osvjetljavao brojna mjesta njegovih brojnih književnih ostvarenja.

Bio je urednik časopisa "Susreti" (1957-1960), a naredne dvije godine i u sarajevskom Oslobođenju, a onda postaje prvi glavni i odgovorni urednik revije Odjek (1963-1965), a nakon toga istu funkciju pokriva i u najpoznatijem crnogorskom časopisu za književnost "Stvaranje".

Sreten Asanović je bio izuzetno plodan pisac, a forma kratkih priča je obilježila njegovo stvaralaštvo, kojoj se predao i to činio sa velikom vještinom. Njegov književni vijek je tek nešto manji od njegovog životnog – gotovo sedam decenija je stvarao.

Objavljene knjige: Dugi trenuci, priče (Narodna knjiga, Cetinje, 1956.), Ne gledaj u sunce, priče, (Obod, Cetinje, 1960.) Igra vatrom, priče, (Svjetlost, Sarajevo, 1966.), Lijepa smrt, izbor i nove priče, predgovor prof. dr Ratko Božović, (Grafički zavod - Luča, Titograd, 1971.) Opojno piće, izbor i nove priče, predgovor Milo Kralj, (Rad, Beograd, 1977.), Noć na golom brdu, priče, (Mladost, Zagreb, 1980.) O kulturi i stvaralaštvu... članci, (Radnička štampa, Beograd, 1981.), Lice kao zemlja, izbor Gojko Antić, predgovor prof. dr Mirjana Strčić, (Univerzitetska riječ, Nikšić, 1988.) Putnik, roman, (Dignitas, Cetinje, 1994; drugo popravljeno izdanje, KPZ, Podgorica, 1998; treće izdanje KPZ, Podgorica, 2000; četvrto izdanje, Plima, Ulcinj, 2001; peto u Izabranim djelima, Plima, Ulcinj, 2003; i šesto, u izdanju Vijesti, Podgorica, 2006. u tiražu od 22,000 hiljade primjeraka...) Martiri i pelegrini, priče, (Plima, Ulcinj, 2000), Izabrana djela, 4 toma, (Plima, Ulcinj, 2003.) Nomina, novelete, (Plima, Ulcinj, 2006. dva izdanja i treće 2011.) Zvijezde padaju, izbor priča, predgovor i pogovor Jovan Nikolaidis, (NZCH &Plima, Zagreb, 2009. drugo izdanje, Plima, Ulcinj, 2009.)

Posljednja zbirka, jednostavnog naziva “Kratke priče” OKF – Pobjeda, objavljena je prošle godine. Kniga objedinjuje Asanovićevu prozu objavljenu u XXI vijeku, pružajući pravi uvid u majstorsku radionicu modernog crnogorskog klasika .

Značaj Sretena Asanovića za crnogorsku umjetnost je ogroman, a osim priznanja čitalaca, uručena su mu i visoke zvanične nagrade.

Trinaestojulska nagrada Skupštine SR Crne Gore za zbirku pripovjedaka Lijepa smrt, 1272. Nagrada Oslobođenje Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti književnosti za knjigu Igra vatrom, 1967. Goranova nagrada za najbolju knjigu godine na srpskohrvatskom jeziku Noć na golom brdu, 1981. Nagrada Savjeta za prosvjetu NR Crne Gore za priču Dželat, 1954. Nagrada Udruženja književnika Crne Gore za knjigu pripovjedaka Dugi trenuci, 1957. Nagrada časopisa Stvaranje za pripovijetku Uspravni konjanik, 1959. Odlikovan Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem 1976. godine.

Sreten Asanović je pisac ogromne radne i životne biografije, bogate i vrijedne po književnost. Stvarao je i čitao dok je bio u mogućnosti, s radošću je prihvatao nove savremene tokove, pratio s velikom radoznalošću crnogorske pisce mlađe generacije i nikada nije postao pisac koji je zaglavljen u vremenu.

Sreten Asanović je bio istinski umjetnik, Majstor i slobodno se može kazati začetnik savemene crnogorske kratke priče, koja je prevazišla okvire države.

Bonus video: