Umro Muhamed Ali

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao ni jednu neriješenu borbu, a zabilježio je i 5 poraza
629 pregleda 69 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2016. 20:01h

Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji i legendarni bokser Muhamed Ali umro je u 75. godini, objavili su mediji.

Jedan od najboljih sportista svih vremena umro je u bolnici u Feniksu, gdje je proveo posljednja dva dana, rekao je portparol porodice Bob Gunel.

Prema njegovim riječima, Ali je preminuo od posljedica "septičkog šoka".

Bokser je patio od bolesti respiratornog trakta, koja nastaje kao posljedica Parkinsonove bolesti, sa kojom se trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji godinama bori. Parkinsonova bolest mu je dijagnostikovana 1984.godine, tri godine nakon što se povukao iz boksa.

Bolest se često povezivala sa traumom glave, a Aliju se stanje posljednjih godina dodatno pogoršalo pa je pojavljivanje u javnosti sveo na minimum.

Uprkos teškoj bolesti, Ali je putovao po čitavom svijetu, a svi su ga primali sa oduševljenjem uprkos tome što nije više mogao da koristi svoj moćni glas, a uspijevao je da komunicira slabašnim osmjehom ili treptajem oka.

Rođen je 17. januara 1942. godine u Luisvilu u državi Kentaki kao Kasijus Marselus Klej, a uspon je počeo osvajanjem zlatne olimpijske medalje na Igrama 1960. godine u Rimu.

Četiri godine kasnije prvi put je postao prvak svijeta u teškoj kategoriji pobijedivši Sonija Listona kao 22-godišnjak. Postao je prvi bokser koji je tri puta bio prvak svijeta (1964-1967, 1974-1978, 1978-1979).

Sahrana će se održati u srijedu u njegovom rodnom gradu Luivilu, u saveznoj državi Kentaki.

Antologijski su njegovi okršaji sa Džoom Frejzerom ("The Fight of the Century", 1971; "Thrilla in Manila", 1975) i Džordžom Formanom ("Rumble in the Jungle", 1974).

Osim što je širom svijeta bio cijenjen kao bokser, Ali je bio i borac za ljudska prava, a pisao je i poeziju.

"Želio bih da me pamte kao čovjeka koji nikada nije izdao svoje ljude. Ali ako je to previše, neka me barem pamte kao dobrog boksera. Neću se buniti ako spomenete da sam bio lijep", rekao je jednom prilikom.

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao ni jednu neriješenu borbu, a zabilježio je i pet poraza.

Odbio je da služi vojsku tokom rata u Vijetnamu 1966. godine zbog čega mu je oduzeta titula i privremeno mu je zabranjeno da boksuje u SAD, a prijetio mu je i odlazak u zatvor.

"Nemam problema sa Vijetkongovcima. Oni me nisu nazvali crnčugom. Neću da putujem 16.000 kilometara da bih pomogao u ubijalju i paljenju drugih ljudi samo da bih pomogao dominaciju bijelih robovlasnika nad tamnim ljudima širom svijeta. Ovo je vrijeme i doba kada takvo zlo mora da nestane. Zašto bih bacao bombe i pucao na smeđe ljude u Vijetnamu kada su takozvani Crnci u Luisvilu tretirani kao psi i oduzeta su im osnovna ljudska prava", rekao je tada Ali.

Zbog toga je promenio ime u Muhamed Ali, kazavši da je Kasijus Klej "robovsko".

Galerija

Bonus video: