Stručna komisija ispitaće rizike virusa zika na OI u Rio de Žaneiru

0 komentar(a)
virus Zika, Foto: Reuters
virus Zika, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2016. 20:32h

Generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Čen rekla je danas da je formirala stručnu komisiju koja će razmotriti da li će se Olimpijske igre u Rio de Žaneiru održati prema planu, zbog sve veće zabrinutosti oko virusa zika.

U zahtjevu iz prošlog mjeseca američka senatorka Džini Šejhin tražila je od generalne sekretarke SZO da procijeni da li bi Igre u Rio de Žaneiru trebalo odložiti.

Margaret Čen navela je u pismu da je SZO u četiri navrata slao naučnike u Brazil da procijene rizik od virusa zika za oko 500.000 sportista i posetilaca, koliko se očekuje da će boraviti u Rio de Žaneiru od 5. do 21. avgusta.

"S obzirom na trenutni međunarodni nivo zabrinutosti, odlučila sam da zatražim od Komiteta za vanredne situacije da ispita rizike održavanja Olimpijskih igara u postojećem terminu", napisala je Čenova.

Dodala je da "duboko cijeni" zabrinutost američke senatorke, koja je u pismu citirala kanadskog profesora Amira Atarana. On je naveo da će održavanje Olimpijskih igara prema planu dovesti do toga da će se bebe rađati sa oštećenjima mozga.

Prošlog mjeseca Ataran i grupa od više od 200 stručnjaka uputili su otvoreno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odlože ili premjeste "u interesu javnog zdravlja".

U pismu se navode nedavni naučni dokazi da virus zika izaziva teška oštećenja embriona, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i redak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize.

Autori pisma su naveli da, uprkos povećanim naporima da se iskoreni zika - virus koji šire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada. Epidemija je počela prij godinu u Brazilu, a sada se virus proširio na više od 60 zemalja.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da nema razloga da se odlože Olimpijske igre.

SZO je u februaru proglasila globalnu epidemiju za virus zika, a u proceni obavljenoj ove nedjelje navela je da "ne vidi opšti pad izbijanja virusa". Trudnicama je savjetovano da ne putuju u Rio, a da bi ostali putnici trebalo da izbjegavaju siromašne i prenatrpane delove grada.

Bonus video: