Olimpijski izbjeglički tim simbol nade

0 komentar(a)
Olimpijske igre, Foto: Olympic.org
Olimpijske igre, Foto: Olympic.org
Ažurirano: 03.06.2016. 18:42h

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) imenovao je danas 10 sportista izbjeglica iz Afrike i sa Bliskog istoka koji će se pod olimpijskom zastavom takmičiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Članovi prvog olimpijskog izbjegličkog tima (ROT) dolaze iz Južnog Sudana, Sirije, Konga i Etiopije i takmičiće se u atletici, plivanju i džudou.

Ekipa od šest muškaraca i četiri žene će na otvaranju Igara 5. avgusta na stadionu Marakana, hodati iza olimpijske zastave.

"Uvjereni smo da će izbjeglički olimpijski tim poslati poruku nade svim izbjeglicama širom sveta. Takođe, to je znak međunarodnoj zajednici da su izbjeglice naši sunarodnici", rekao je predsjednik MOK Tomas Bah.

MOK je od 43 kandidata izabrao 10 sportista, koje će nadgledati bivša svjetska rekorderka u maratonu Kenijka Tegla Lorupe, a izabrano je još po pet trenera i zvaničnika MOK-a koji će raditi sa timom izbjeglica.

"Ove izbjeglice nemaju dom, nemaju zastavu, nemaju nacionalnu himnu. Mi ćemo im ponuditi dom u olimpijskom selu zajedno sa svjetskim sportistima. ROT će pokazati svijetu da uprkos nezamislivim tragedijama sa kojima su se suočili, svako može da doprinese svojim talentom, vještinom i snagom ljudskog duha", rekao je Bah.

MOK je danas imenovao osam članova u Izvršni odbor. Na listi nisu predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino i predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou.

Kou je izabran prošlog avgusta, a Infantino u februaru. MOK je naveo da je suviše rano uvrstiti ih na listu, posle skandala o korupciji koji pogađaju njihove organizacije.

Bonus video: