U SUSRET OLIMPIJSKIM IGRAMA

Getlin se ne boji zika virusa

"Ako me zika ne ubije, biću tamo i pokušaću da ostvarim svoje olimpijske snove", rekao je Getlin.
2 komentar(a)
Getlin, Foto: Reuters
Getlin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 20:35h

Američki atletičar Džastin Getlin rekao je danas da se ne boji zika virisa i istakao da odlazi u Rio de Žaneiro s namjerom da ostvari svoje olimpijske snove.

"Mi nemamo naš fajnal-for, mi nemamo naš Superboul, Olimpijske igre su naše takmičenje. Ako me zika ne ubije, biću tamo i pokušaću da ostvarim svoje olimpijske snove", rekao je Getlin.

Grupa od 150 stručnjaka uputila je nedavno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odlože ili premjeste "u interesu javnog zdravlja".

U pismu se navode nedavni naučni dokazi da virus zika izaziva teška oštećenja embriona, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i rijedak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize.

Autori pisma takođe ukazuju da, uprkos povećanim naporima da se iskorijeni zika - virus koji šire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada.

Među sportistima koji su naveli da će razmisliti da li će uopšte ići u Rio je i španski košarkaš Pau Gasol, koji je istakao bi svaki sportista koji ide u Rio trebalo da razmisli da li je to vrijedno rizika.

Getlin, međutim, ne razmišlja tako.

"Samo treba da odeš tamo i uradiš ono što treba da uradiš... Bićeš rastrojen ako se fokusiraš na nešto što je izvan tvoje moći", rekao je američki sprinter.

Getlin je osvojio zlatnu medalju u trci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, ali je nakon toga, 2006, bio suspendovan zbog dopinga. Kaznu je odslužio do 2010, a dvije godine kasnije je na Igrama u Londonu osvojio bronzu.

Na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru biće jedan od glavnih konkurenata svjetskom rekorderu Juseinu Boltu za najsjajnije odličje.