Štajnaker: Crna Gora neće biti dio EU dok ne riješi pitanja ratnih zločina

Štajneker je u emisiji "Načisto" TV Vijesti kazala da zna i za radikalnije stavove dijela opozicije, ali da se ona više slaže sa onima koji traže kompromis
0 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2016. 20:18h

Ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker izrazila je nadu da će formiranje Vlade izbornog povjerenja i potpisivanje Sporazuma o slobodnim izborima imati uspjeha, navodeći da to zavisi od obje strane.

Ona je rekla da je to “interesantan eksperiment između vlade i djela opozicije”, odnosno, objasnila je, šansa da to uspije i da opozicionih partija prizna izbore.

Štajneker je u emisiji "Načisto" TV Vijesti kazala da zna i za radikalnije stavove dijela opozicije, ali da se ona više slaže sa onima koji traže kompromis.

“Smisao politike je u kompromisu. To je pokušaj da se riješe podjele u crnogorskom društvu i politici na konstruktivan način. U životu nema garancije, niko ih ne može dati. Mi se nadamo da će nešto dobro izaći iz toga, ali to zavisi od svih sudionika u procesu,” rekla je ambasadorka.

Komentarišući optužbe DF-a da se mješala u unutrašnje stvari Crne Gore tokom pregovora o vladi izbornog povjerenja, ona je kazala da ga je javno ohrabrivala, jer je dijalog uvijek najbolje rješenje.

“Prijevremena Vlada je dobar znak za neku volju za kompromis i prevazilaženje duboke podjele u Crnoj Gori,” rekla je ambasadorka.

Komentarišići pohvale koje iz Brisela stižu crnogorskim vlastima, ona je rekla da je to podrška započetim reformama, kako bi ih zvaničnici nastavili.

Na pitanje o povećanju javnog duga, ambasadorka je rekla da bi Vlada zaista trebalo biti zabrinuta zbog toga.

“Mi pratimo šta se dešava, Svjetska banka je detaljno radila izvještaj, situacija je malo zabrinjavajuća posebno što se tiče budućnost vaše zemlje. S obzirom da se bliže izbori, buduća vlada treba odmah da se bavi time jer to će biti veliki teret za razvoj države,” kazala je Štajneker.

Upitana kako to može uticati na proces EU integracija ambasadorka je kazala da je Njemačka zabrinuta, ali da je Crna Gora ima prednost kao mala država.

“Ali to nije naša glavna briga jer Crna Gora još nije članica EU. To odgovara članicama EU koje nisu zanteresovane da se ona širi,” rekla je ambasadorka.

Štajneker se nije složila sa izjavom premijera Mila Đukanovića da je afera “Snimak” završena, podsećajući da na njenom rješenju insistira i Evropska Komisija.

“Ja mislim da on to pojednostavljeno gleda,” rekla je ona.

“Mislim da to nije završena stvar, kao i mnoge stvari u prošlosti, kao iz rata u BiH. EU, ima dosta tih institucija koje će tražiti da Crna Gora pre ulaska ispuni svoje obavezu prema tom pitanju.”, rekla je ona. Zamoljena da pojasni o čemu se radi Štajneker je aludirala na slučaj deportacija bosanskih državljana.

”Baš sada su se desile neke manifestacije u vezi rata u BiH, “ rekla je ona.

Upitana kako komentariše interesovanje javnosti za slučaj premijerovog brata Aca Đukanovića,koji je na račun države zaradio milione, posebno u predmetu “limenka, ”ona nije komentarisala konkretne navode ali je kazala da se “društvo mora baviti političkom odgovornošću”.

”Svako može da greši ali ima neke granice koje su dobro definisane,” rekla je.

Za čestu upotrebu sporazuma o priznanju krivice ambasadorka je izrazila skepsu.

“Prije šest nedjelja imali smo delegaciju koja je vodila razgovor sa Vladom i predstavnicima sistema i oni su bili dosta skeptični prema tom sistemu. Oni su rekli da se to malo upotrebljava u Nemačkoj, mi smo vrlo skeptični prema tome. Pregovor je sumnjiv instrument posebno za rešavanja krupnih slučajeva”, rekla je ona.

Bonus video: