U SUSRET GODIŠNJOJ SKUPŠTINI MOK-A

Raković: Ne sumnjamo da će karate biti na OI 2020. u Tokiju

"Mi smo očekivali prijem i na vrijeme smo počeli da se pripremamo za nastup na Olimpijskim igrama", kazao je karate selektor, Žarko Raković
130 pregleda 1 komentar(a)
Žarko Raković, Foto: Zoran Đurić
Žarko Raković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.06.2016. 14:55h

Prijem u olimpijsku porodicu za crnogorski karate, osim istorijskog za taj sport, ima i veliki značaj za ulaganje i vrednovanje rezultata karatista u Crnoj Gori, kazao je selektor i trener podgoričkog Omadinca, Žarko Raković.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predložio je juče da se još pet sportova, među kojima je i karate, uključi u olimpijski program za Igre u Tokiju 2020. godine.

Odluka će biti donijeta na Generalnoj skupštini MOK, avgusta u Rio de Žaneiru, uoči Olimpijskih igara.

Raković je kazao da se na karate u Crnoj Gori gleda kao sport drugog reda, navodeći da od crnogorskih sportista karatisti imaju najbolje rezultate na međunarodnoj sceni.

"Prijem u olimpijsku porodicu svrstava nas sada na sam vrh, odmah do rukometašica. Vjerujem da će to značiti i veća ulaganja u karate. Imaćemo priliku da se još bolje pripremimo i lakše dođemo do rezultata. To će omogućiti i našim sportistima da osvajanjem medalja dođu do doživotnih naknada i zvanja, vrhunski sportista Crne Gore", rekao je selektor ženske reprezentacije u borbama.

Raković smatra da će karatisti nakon prijema u olimpijsku porodicu imati motiv više.

"Mi smo očekivali prijem i na vrijeme smo počeli da se pripremamo za nastup na Olimpijskim igrama. Omladinac ima plejadu takmičara koji će se boriti za olimpijsku vizu. Siguran sam, četiri godine prije Igara, da će prijemom karatea u olimpijsku porodicu crnogorska delegacija u Tokiju biti mnogo brojnija", kazao je Raković

On vjeruje da će najozbiljniji kandidati za učešće na Igrama u Tokiju biti Mario Hodžić, Vlado i Anja Jović, Nenad Dulović, Marina Raković, Jelena Maksimović, Dragana Konjević i Ana Drašković.

"Samo ako se bude radilo i ulagalo koliko treba, a sada nema razloga da bude drugačije. Rezultate imamo, a od avgusta ćemo biti i članovi olimpijske porodice", rekao je Raković.