Stefan Bošković dobitnik druge nagrade na Festivalu evropske kratke priče

Na konkurs čija je tema bila “O granicama: slobodna tema” su pristigle 282 priče, a u pobjedniku je odlučivao peteročlani žiri u kojemu su bili pisci, urednici, novinari i književni kritičari
116 pregleda 2 komentar(a)
Stefan Bošković, Foto: Privatna arhiva
Stefan Bošković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.06.2016. 14:56h

Stefan Bošković, pisac i dramaturg iz Podgorice, dobitnik je druge nagrade na takmičenju Festivala evropske kratke priče (FEKP) i Centra za kreativno pisanje (CeKaPe) u Zagrebu.

Bošković je nagrađen za priču “Fashion and friends”.

Stefan Bošković je rođen 15.2.1983. godine u Podgorici.

Studirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. 2010. godine. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Stevana Koprivice. Objavio roman “Šamaranje” koji je nagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”.

Drugo izdanje romana ”Šamaranje” – izdavačka kuća OKF.. Objavio dramu “Doba muva” u časopisu za književnost “Ars” i u antologiji “Nova crnogorska drama”. Objavio krake priče “Na samrti” (Proletter, Balkanski časopis Idiot), “My favorite things” ( Quest), ”Transparentne životinje” (ARS) Dramski tekst “U ljubavnom trouglu” dio je dramskog triptiha igranog u fabrici 19. Decembar u okviru Bijenala Crnogorskog narodnog pozorišta.

Bošković je autor scenarija za kratki igrani film “Umir krvi” u režiji Senada Šahmanovića Napisao je scenario za dokumentarni film o slavnom crnogorskom slikaru Dadu Đuriću, u režiji Milutina Darića i za dokumentarni film ”Žive oči” u režiji Senada Šahmanovića.

Scenarista je pilot projekta serije “Dojč kafe”. Radio je kao copywriter u agencijama za advertajzing.

Jedan je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK).

Pobjednica Festivala evropske kratke priče je Una Vizek, koja je nagradu dobila za priču “Međa”.

Na konkurs čija je tema bila “O granicama: slobodna tema” su pristigle 282 priče, a u pobjedniku je odlučivao peteročlani žiri u kojemu su bili pisci, urednici, novinari i književni kritičari Stjepan Balent kao predsjednik, Vladimir Arsenić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić kao članovi.

Sve su priče dostupne na web stranici 15. FEKP-a.

Bonus video: