Slike Miša Vemića u Tivtu

Vemić je do sada izlagao na 47 samostalnih i više kolektivnih izložbi, u značajnim galerijama i muzejima u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Švajcarskoj. Njegove slike se nalaze u Čikagu, Londonu, Budimpešti, Moskvi
375 pregleda 0 komentar(a)
Mišo Vemić (novine)
Mišo Vemić (novine)
Ažurirano: 02.06.2016. 08:28h

Samostalna izložba slika Miomira-Miša Vemića, umjetnika iz Nikšića, biće otvorena večeras sa početkom u 20.30 sati u galeriji srednjovjekovnog ljetnikovca Buća-Luković u Tivtu.

Vemić je do sada izlagao na 47 samostalnih i više kolektivnih izložbi, u značajnim galerijama i muzejima u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Švajcarskoj. Njegove slike se nalaze u Čikagu, Londonu, Budimpešti, Moskvi...

Učestvovao je na više internacionalnih bijenala i na brojnim selektovanim internacionalnim umjetničkim simpozijumima. Dobitnik je nagrade “Paleta Đure Jakšića” 2012. godine u Požarevcu. Nagrađen je i na Internacionalnom bijenalu akta u Petrovcu i dobitnik je nagrade “Zoran Matić” Požega.

“Slikati konje onakvi kakvi zaista jesu, surovi i objesni, za njega je izraz slobode ili ritualnog ulaska u neki drugi svijet, jer, sjetimo se, konj je i dnevno i noćno biće, htonska, demonska, ali i solarna božanska životinja. Sa njegovim slikama nikada nismo sigurni gdje prestaje estetika ružnog, a započinje lijepo, da li su to prizori iz djetinjstva ili noćne more. Moglo bi se reći da su njegove slike portreti, prikazane životinje imaju ličnost i neki svoj život. Prinijete su oku gledaoca vulkanskom snagom, ali i čistotom crnogorskog čovjeka odgajanog nebom i kamenom”, zapisao je o Vemićevom slikarstvu i konjima kao njegovom najčešćem motivu, publicista Dejan Đorić.

Bonus video: