Principi odbrane slobode govora

Prije nekoliko godina britanski istoričar i profesor na Oksfordu Timoti Garton Eš počeo je više sistematski da se bavi problematikom slobode govora, između ostalog pokrenuvši onlajn platformu freespeechdebate.com
0 komentar(a)
Timoti Garton Eš, Foto: HENNING KAISER/DPA
Timoti Garton Eš, Foto: HENNING KAISER/DPA
Ažurirano: 02.06.2016. 08:17h

Poznati britanski istoričar i intelektualac Timoti Garton Eš objavio je u izdanju Univerziteta Jel knjigu “Free Speech”, u kojoj polemički brani pravo na slobodu govora i obrazlaže kojih je deset principa slobode govora potrebno za njeno funkcioniranje u današnjem globalno povezanom svijetu.

Prije nekoliko godina britanski istoričar i profesor na Oksfordu Timoti Garton Eš počeo je više sistematski da se bavi problematikom slobode govora, između ostalog pokrenuvši onlajn platformu freespeechdebate.com. Rezultat svega toga je i nedavno objavljena knjiga “Free Speech”, u kojoj Garton Eš na skoro petsto stranica objašnjava važnost slobode govora i vodi polemiku sa onima koji pokušavaju da je značajno ograniče, od islamističkih terorista do nove generacije studenata inficiranih političkom korektnošću.

Kako piše “The Economist”, Garton Eš postavlja dvije glavne teze u knjizi. Prva je da su globalizacija i internet pretvorili svijet u “globalni grad”, u kojem praktično sloboda govora na jednom kontinentu može da izazove ulične nemire na drugom. Druga teza je da je takav razvoj društva povećao mogućnost za slobodu govora te posljedice koje mogu nastati zbog praktikovanja slobode govora. S obzirom na takav svijet u kojem živimo, ovaj britanski istoričar predlaže deset principa za očuvanje slobode govora, kojima je prethodno posvetio i emisiju na BBC-ju. Među njima se naglašava i važnost slobodnog i necenzuriranog novinarstva, kao i poštivanje prava na privatnost.

Garton Eš ih redom ovako navodi: Lifeblood, Violence, Knowledge, Journalism, Diversity, Religion, Privacy, Secrecy, Icebergs i Courage. Uz svaki od deset principa ima i objašnjenje. Lifeblood se odnosi na činjenicu da su svi ljudi živa bića koja imaju potrebu da se izraze, nezavisno od granica i država u kojima žive. Violence odnosno nasilje se bavi time kako nije u redu vršiti fizičko nasilje nad drugim ljudima niti ih nasilno zaplašivati. Knowledge tj. znanje pretpostavlja svijet bez tabua i s mogućnošću širenja znanja. Diversity tj. raznolikost ukazuje na različitosti ljudskog iskustva. U vezi religije se naglašava kako je važno poštovati vjernike, ali ne nužno i sadržaj onoga u što vjeruju. Secrecy tj. tajnost ukazuje na to da građani moraju dovoditi u pitanje sve ono što vlade proglašavaju državnim tajnama pod izgovorom nacionalne bezbjednosti. Iza principa Icebergs se krije potreba odbrane slobode interneta i drugih sredstava komunikacije od privatnih i političkih interesa. Hrabrost je pak potrebna da se odlučuje u lično ime, ali i snosi posljedice sopstvenih odluka.

Bonus video: