OPTUŽNICA NAKON SEDAM MJESECI:

Šef sajovaca krije batinaše?

Piše da su sajovci na više lokacija nezakonito upotrijebili silu, da je to Lješković znao i da se saglasio da se prikriju činjenice...
91 pregleda 18 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2016. 05:45h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je juče optužni predlog protiv komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

“U izviđaju vođenom u više postupaka nesporno je utvrđeno da su policijski službenici pripadnici SAJ-a nakon protesta 24. 10. 2015. godine na više lokacija, među kojima i u Ulici Jovana Tomaševića, takozvanoj Zlatarskoj ulici i kod Privrednog suda nezakonito upotrijebili sredstva prinude prema određenim građanima, koji su zadobili tjelesne povrede. Okrivljeni Lješković je, kao starješina, pomogao tim pripadnicima da do danas ostanu neotkriveni, iako je shodno zakonu bio dužan da sprovede određene procedure. Ne samo što ih nije sproveo, on se saglasio sa pripadnicima te jedinice da se prikriju sve činjenice u vezi njihovog djelovanja u konkretnim događajima”, kazala je juče zamjenica Osnovnog državnog tužioca Danka Ivanović Đerić.

Više od sedam mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su brutalno tukli građane Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Momčila Baranina...

U dva slučaja, prebijanje Martinovića u Ulici Jovana Tomaševića i tortura nad Vukčevićem i Baraninom u Zlatarskoj ulici, neprofesionalan odnos elitne crnogorske jedinice na video snimcima mogao je da vidi cijeli svijet.

Policijski službenik koji upotrijebi neko od sredstava prinude, dužan je da u roku od 24 sata o tome izvijesti nadležnog starješinu, a u roku od 48 sati se procjenjuje da li je upotreba sredstava prinude bila opravdana.

Pripadnici SAJ-a to nijesu uradili, već napravili zajednički izvještaj iz kojeg je nemoguće utvrditi ko je šta radio i gdje je ko bio.

U Izvještaju o upotrebi sredstava prinude, koji je potpisao Lješković i pripadnici njegove jedinice, piše da je direktor Uprave policije Slavko Stojanović naredio SAJ-u da izađe na ulice Podgorice u noći protesta Demokratskog fronta.

“Na osnovu zaključaka Centralnog štaba operativne akcije 'Jesen 2015', naređenja direktora Uprave policije i naređenja komandanta SAJ-a, službenici SAJ-a angažovani su na poslovima i zadacima očuvanja stabilnog JRM-a, lične i imovinske sigurnosti građana Crne Gore, kao i očuvanja vitalnih objekata i institucija, povodom protestnog okupljanja...”, piše u tom dokumentu.

Prije dva dana, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Lješkovića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj nevršenjem službene dužnosti i da je ometanjem sprovođenja pravde učinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Preporučujemo za Vas