Ismailu Kadareu Legija časti

Ismail Kadare, koji već više decenija živi u Francuskoj, jedan je od najvećih evropskih pisaca, član Akademije moralnih i političkih nauka u Parizu i dobitnik brojnih odlikovanja i književnih nagrada
112 pregleda 1 komentar(a)
Ismail Kadareu, Foto: Rtbf.be
Ismail Kadareu, Foto: Rtbf.be
Ažurirano: 01.06.2016. 08:47h

Francuski predsjednik Fransoa Oland uručio je juče albanskom književniku Ismailu Kadareu orden Komandanta Legije časti, najviše odlikovanje u Francuskoj.

“Srećom, još postoje Evropljani koji vole Evropu, iako joj formalno još ne pripadaju”, rekao je Oland na ceremoniji uručenja odlikovanja, ironično aludirajući na predstojeći referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, navodi AFP. On je dodao da je Kadare istovremeno i Francuz i Albanac, Evropljanin u srcu i univerzalni duh, nazvavši ga strastvenim borcem za kulturnu Evropu i veličanstvenim hroničarem istorije Balkana.

Ismail Kadare, koji već više decenija živi u Francuskoj, jedan je od najvećih evropskih pisaca, član Akademije moralnih i političkih nauka u Parizu i dobitnik brojnih odlikovanja i književnih nagrada.

Njegova djela prevedena su na 29 svjetskih jezika, a najpoznatija su “General mrtve vojske”, “Slomljeni april”, “Tvrđava”, “Palata snova” i “Hronika na kamenu”.

Bonus video: