Bulajiću nagrada Filmska legenda

Bulajić je izvorni umjetnik koji je uvijek bio u stanju da snimi epske prizore masa, a da nikada ne izgubi iz vida pojedinca
0 komentar(a)
Veljko Bulajić, Foto: Novilist
Veljko Bulajić, Foto: Novilist
Ažurirano: 01.06.2016. 08:30h

U okviru Festivala jugoistočnoevropskog filma SEE, reditelju Veljku Bulajiću će večeras u Parizu biti uručeno priznanje “SEE filmska legenda”, navodi se u saopštenju Hrvatskog audiovizualnog centra.

Festival se održavao od 26. do 29. maja u Berlinu, a od prvog do petog juna održače se u Parizu, gdje će se priznanje Bulajiću uručiti na samom otvaranju. Na festivalskoj stranici Bulajić se opisuje kao “autor filmova izuzetne vrijednosti koji su postali sastavni dio globalnog filmskog nasljeđa i svjedočanstvo vremena u kojem su nastali”.

“Bulajić je izvorni umjetnik koji je uvijek bio u stanju da snimi epske prizore masa, a nikada ne izgubi iz vida pojedinca i njegovu sudbinu u teškim i ključnim istorijskim okolnostima. Njegovi filmovi ostavljaju snažan utisak na gledaoce sada kao i onda kada su prvi put prikazani”, stoji u obrazloženju.

Festival jugoistočnoevropskog filma SEE održava se u Parizu od 2011. s filmovima iz Makedonije, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke te Bosne i Hercegovine. Osim projekcija u sklopu festivala organizuju se predavanja, izložbe, koncerti i diskusije, a po uzoru na pariski, prošle godine je osnovan berlinski festival.

Bonus video: