Izvori zvukovne i vizuelne senzacije

Begovićeva je u Bečićima predstavila 16 eksplikata ostvarenih uljanom tehnikom na platnu
206 pregleda 3 komentar(a)
Vesna Begović, Foto: Slobodan Slovinić
Vesna Begović, Foto: Slobodan Slovinić
Ažurirano: 01.06.2016. 08:39h

Budvanski “Art-Press”, sredinom maja ove godine, priredio je u galeriji hotela “Queen of Montenegro” u Bečićima, samostalnu izložbu slika, pod nazivom “Magija zvuka”, crnogorske umjetnice Vesne Begović. Begović je poslovno angažovana kao sudija u Vrhovnom sudu Crne Gore, a slikarstvom se bavi dugi niz godina. Stvara uljanom tehnikom na prepariranom platnu i akvarelom.

Izlagala je samostalno u Podgorici, Herceg Novom, Tivtu, Nikšiću i Mojkovcu. Učestvovala je na preko sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više likovnih kolonija: Zaplanj-Gadzin Han, Ernestinovo, Kolašin, Mojkovac, Stoliv, Sutomore, stalno živi i stvara u Podgorici. Aktuelnu izložbu prati kolorni katalog sa uvodnim tekstom autora ovog likovnog zapisa.

U atraktivnom izložbenom prostoru, prezentirano je šesnaest eksplikata galerijskog formata, ostvarenih uljanom tehnikom na prepariranom platnu. Likovno stvaralaštvo Vesne Begović, pripada sferama figuralne umjetnosti, zapravo u domenu je poetsko-romantičnog intimizma. Široko usmjerena prema realnom svijetu, paradigmatski se nadahnjuje ličnostima i pojavnostima iz okruženja. Ona intuitivno registruje oscilatorna gibanja koja se kontinuirano zbivaju oko nje, a zatim sublimatorno stvara djela u okviru izmještenog realiteta.

Od brojnih inspirativnih nadahnuća, od posebnog značaja su vizuelne i zvukovne senzacije. Kada se detaljnije analiziraju njeni raniji eksplikati, uočava se da se prizori dešavaju u izmaštanim i pretežno enterijersko-zatamnjenim prostorima, da su figure sitnije i dublje situirane na sceni i, sve podsjeća na veliku pozornicu. U novijim radovima, vidno se mijenja okruženje i događanja, to su sada onirični i eksterijersko-osvjetljeni ambijenti, a figure su zumirane, znatno su veće, izlaze iz rama i u prednjem su planu.

Prethodna slikarska ostvarenja Vesne Begović, nastala su na muzičkim senzacijama i jakim zvučnim emocijama, zbog čega izrazito podsjećaju na koncertna događanja. Pored elegantnih figura muzičara, tu su i brojni instrumenti klasičnog muziciranja, notni zapisi, stilska oprema, draperije, cvjetni aranžmani i kućni ljubimci. Komponujući svoje nadahnute eksplikate, pažljivo branim personažom i pratećim instrumentarijem, Vesna Begović doseže visoke kreativno-likovne nivoe, koji odišu toplinom, poetičnošću i harmnijom.

U recentnim slikama, prezentirani su stari asocijativni komadi opreme, zagonetne škrinje, porcelanske figurine, dječije igračke, rukopisne poruke, grafiti, a posebno su istaknuti likovi orjentalnih ljepotica sa bogatim šeširima, cvjećem u kosi, te osnovna geometrijska tijela, kocka i lopta, različitih velična. Upravo ta njena novija slikarska ostvarenja, asociraju na neke savremene, velike mrtve prirode situirane u eksterijeru.

Vesna Begović je umjetnica koja u svoje slikarska ostvarenja, nesebično ulaže sva svoja kretavno-likovna iskustva, posvećenost, suptilnost, osjećajnost, emocije i nemjerljive energetske potencijale.

Uz slikanje kompozicije Baha, Mocarta i Šopena

Prilikom kreativno-likovne egzekucije, Vesna Begović ne radi prethodno skice i crteže za svoje buduće slike. Ona vrši opšte tonsko podslikavanje tretirane površine širokim četkama i lazurnom bojenom materijom. Istovremeno, rustično razigrava pojedine zone kvarcnim granulatom, vrši kolažno podljepljivanje papirnih komada. Nakon kraćeg prosušivanja, Vesna Begović, crtački tankom četkom istražuje kompozicionu postavku, a nakon toga pristupa klasičnom slikarskom činu.

U funkciji su široke četke, špahtle, gusta kolorna materija, traženje tonova, otiskivanje, prskanje, kontrola upada svjetlosti, ispitivanje valerskih gradacija, razmatranje psihologije slikanog prizora. Tokom slikanja, kreće se od svijetlog ka tamnom i sva rješernja, istražuje direktno na tretiranoj ravni, uz primjenu gustih i lazurnih nanosa. Ne ističe posebno fakturu, ali uspostavlja uravnotežen odnos između reljefnih i glatkih partija. Tokom rada u ateljeu, stalno se čuju zvuci klasične muzike, aktuelni su Bah, Mocart, Šopen.

Bonus video: