Nastavak suđenja ljerkarima u BP: Tahirović odbila da pregleda bebu?

Navela je da se Tahirović često miješala u posao sestara, preuzimala posao da uključi infuzije bebama i davala drugu terapiju, čemu se ona suprotstavljala
57 pregleda 23 komentar(a)
Haka Tahirović, Foto: Jadranka Ćetković
Haka Tahirović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.06.2016. 06:22h

Glavna sestra bjelopoljskog Odjeljenja neonatologije Sofija Medojević, kazala je da je bila prisutna kada je bivša načelnica Haka Tahirović odbila da pogleda bebu kojoj je pozlilo, sugerišući joj da zove pedijatricu Jelu Cimbaljević.

Ona je to kazala u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima zbog infekcije pet i smrti jedne bebe u novembru 2014. godine.

“Pred kraj radnog vremena Tahirović me zamolila da pridržim bebu Nišavića i tada sam čula bebu Rakonjac kako ječi i stenje. Bila sam zaprepašćena, jer je do tada stabilna beba pomodrela i imala je pjenu na ustima. Glasno sam se zapitala - 'Šta ovo bi', na šta je Tahirović pogledala bebu i kazala: 'Ne sviđa mi se ovo, idem ja da ne bi bilo kakvih problema', nakon čega sam pozvala pedijatricu Cimbaljević koja je dotrčala i poslije 30-40 minuta uputila bebu za Podgoricu”.

Medojević je objasnila da Tahirović i Cimbaljević nisu zajedno išle u vizite i da je svako vodio “svoje” pacijente.

Navela je da se Tahirović često miješala u posao sestara, preuzimala posao da uključi infuzije bebama i davala drugu terapiju, čemu se ona suprotstavljala.

Tahirović je kazala da je takva praksa evropskih zemalja, čijim sistemima Crna Gora teži.

Sanitarna inspektorka Lidija Dajković kazala je da je 14. novembra 2014. godine, po nalogu glavnog zdravstvenog sanitarnog inspektora, izvršila inspekcijski nadzor i sačinila zapisnike.

Ona je istakla da je 27. novembra sačinila kontrolni zapisnik o zabrani rada za devet zaposlenih u bjelopoljskoj bolnici, među kojima su bile dr Haka Tahirović i Jela Cimbaljević.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Bonus video: