OD 2. DO 9. JUNA

Underhillfest: "Transformersi ” za početak festivala

Prvi put u Crnoj Gori biće prikazan film “Dejvid Bouvi: Pet godina” Frensisa Vejdlija
0 komentar(a)
Underhillfest, Foto: Boris Pejović
Underhillfest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2016. 08:51h

Premijerom ostvarenja “ Transformersi : Megdan polje Podgorica” reditelja Dušana Vulekovića biće otvoren VII UnderhillFest - Međunarodni festival dokumentarnog filma u četvtrak, drugog juna, u bioskopu Cineplexx u 20 sati, najavio je PR festivala Miroslav Minić na juče održanoj konferenciji za medije. On je kazao da će na festivalu, koji će trajati do devetog juna, u selekcijama kako međunarodnoj tako i regionalnoj, publika biti u prilici da uživa u značajnim filmskim ostvarenjima, kao i u posebnim pratećim programima festivala.

Umjetnički direktor i selektor festivala Vuk Perović najavio je filmove koji će biti u takmičarskoj selekciji - međunarodnoj i regionalnoj.

Kada je riječ o internacionalnoj selekciji publika UnderhillFesta biće u prilici da pogleda poljsko ostvarenje “Braća” reditelja Wojciecha Staroań. Film nagrađen na poznatim svjetskim festivalima, donosi priču o dva brata koja su uspjela da pobjegnu iz sovjetskog radnog kampa. Tu je i film “Čopor” njujorške rediteljke Crystal Mosell u kojem portretiše jednu nesvakidašnju porodicu. Film “Demokratija” švedskog reditelja Davida Berneta u periodu od dvije godine prati nekoliko ključnih osoba iza Generalne odredbe EU za zaštitu podataka, kontroverzno pitanje među evropskim kreatorima politika. Festival nastavlja “Duh Hane Arent” za koji režiju potpisuje izraelska rediteljka Ada Ushpiz, a riječ je o životnoj priči Hane Arent, koja je prepletena njenim razmišljanjima o prirodi zla, položaju izbjeglica i opasnosti svih ideologija. Film “Ispod sunca” ukrajinskog reditelja Vitalija Manskija je priča o Zin-miju koji živi sa veoma zaposlenim roditeljima u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, zemlji čije pokojne političke vođe i dalje budno posmatraju svoje podanike. Tu je i ostvarenje “Kako postati Zlatan” za koji režiju potpisuju Fedrik i Magnus Gerten. U pitanju je dokumentarac koji prikazuje odlučujuće godine švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića. U međunarodnoj selekciji je i film “Sonita” Rokhsareh Ghaem Maghami, film o osamnaestogodišnjoj djevojki, neprijavljenoj, ilegalnoj imigrantkinji iz Avganistana, koja živi u siromašnom naselju Teherana. Publika će biti u prilici da pogleda i film “Zud” Marte Minorowicz, koja se posvetila životu ljudi u ledenoj mongolskoj stepi.

U regionalnoj selekciji, najavio je Perović, biće prikazan film “Abdul i Hamza” za koji režiju potpisuje Marko Grba Singh. Film je priča o životnim brigama i osjećaju nepripadanja koje muče hiljade izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka koji su migrirali u Evropu. Film “Bolesno” Hrvoja Mabića je priča o Ani koja se dogovara o vjenčanju sa svojom djevojkom Martinom u Amsterdamu. Na repertoaru je i ostvarenje “Dom” Metoda Peveca, priča o petospratnici koju niko od stanara ne zove domom - svi su se uselili privremeno, ali ta privremenost je postala vječnost. U regionalnoj selekciji je i “Flotel Evropa” Vladimira Tomića, o talasu izbjeglica iz rata u Bosni i Hercegovini koji je 1992. stigao do Danske, kao i ostvarenje Tea Bekavaca “Kandidat” - priča o Tomislavu P. (42) koji živi u jednom zagrebačkom soliteru. Na festivalu će biti prikazan i film “Maske” Brankice Drašković o Slobodanu Tišmi - pjesniku, konceptualisti, rok muzičaru, performeru i piscu.

U okviru edukativnog programa UnderhillFesta biće održana i dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednje škole. Škola je zamišljena kao upoznavanje sa svijetom dokumentarizma, a predavač je reditelj Rajko Perović. Na UnderhillFestu biće održana i konferencija “Gdje je mjesto kreativnog dokumentarnog filma u Crnoj Gori?” u petak, trećeg juna, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, a panelisti su reditelj Vladimir Perović, reditelj Robert Tomić Zuber, producent Ivan Đurović, reditelj Senad Šahmanović, umjetnički direktor UnderhillFesta Vuk Perović.

U saradnji sa British Councilom u okviru UnderhillFesta biće pikazan prvi put u Crnoj Gori film “Dejvid Bouvi: Pet godina” u režiji Frensisa Vjedlija. Film, kako je kazala Vanja Madžgalj, direktorica British Cansela, je intimni prikaz pet ključnih godina u karijeri Dejvida Bouvija.

O nagradama UnderhillFesta “Maslačak” odlučivaće žiri u sastavu reditelj Igor Bezinović (Hrvatska), rediteljka Tamara Drakulić (Srbija) i reditelj Dušan Kasalica (Crna Gora).

Savremene teme

U saradnji UnderhillFesta i NVO Centra za ženska prava biće predstavljen program “U fokusu”, kojim, kako je najavila Maja Raičević pokušavaju da ukažu na teme koje koje okupiraju savremeni svijet, pa tako i autore dokumentarnih filmova.

“Ove godine smo odlučili da to bude tema ženskih prava i izabrali smo tri vrlo kvalitetna naslova koji na različite načine govore i slikaju jedan problem u različitim djelovima svijeta, ali i drugim epohama. Poslije svakog filma organizujemo debatu o temi ostvarenja i kako se na i na koji način ta ili slične teme reflektuje i kod nas. Ovaj segement festivala organizujemo u saradnji sa Centrom za ženska prava”, kazala je Raičević. Ona je najvila da će u okviru programa “U fokusu” biti prikazani filmovi “linija života” Katarine Bulajić, priča o oslobođenoj zatvorenici političkog logora Goli otok, “Sonata” (međunarodna selekcija), “Duh Hane Arent” (međunarodna selekcija). Filmovi će biti prikazani 6, 7 i 8. juna u biblioeci “Radosav Ljumović” u 18 sati.