Gatelova radionica i “Porodica sjećanja”

Fura dels Baus producirala i ceremoniju otvaranja Olimpijade u Barseloni
1 komentar(a)
Fura Dels Baus, Foto: Zetski dom
Fura Dels Baus, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 31.05.2016. 08:24h

U Kraljevskom teatru Zetski dom, u subotu, 11. juna, biće održana premijera predstave “Porodica sjećanja”, u okviru MIT festivala.

Ovaj komad nastaće kao proizvod radionice, koju će čuveni španski reditelj Pep Gatel iz svjetski poznate umjetničke trupe Fura dels Baus, održati na Cetinju u periodu od 30. maja do 11. juna. Gatel je poznat kao reditelj jedne od najboljih ceremonija otvaranja Olimpijskih igara za mlade u Kini, a Fura dels Baus u na evropskoj kulturnoj sceni predstavljaju ekscentričnost, inovacije, adaptacije, ritam, evoluciju i prekršaj.

U našoj zemlji Pep Gatel će raditi isključivo sa crnogorskim glumcima. Tema radionice je Eksperiment o porodici i Kraljica Jelena od Savoj-dels-bause, koja je nagrađena od strane EU Collective plays za Zetski dom, a koja se zajedno sa, takođe nagrađenom temom Sjećanje - Fure dels Baus, ukršta na Cetinju i čini proizvod, predstavu - Porodica sjećanja. Ovo je prvi od ukupnog kolaža predstave na ovu temu (najbolje jednočinke i kratke priče iz radionica Ljubomira Đurkovića i Ognjena Spahića će takođe biti dio ove pozorišne cjeline), a sve sastavljeno publika će moći da vidi početkom 2018. godine, kazala je umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović.

“Pep kod nas započinje veliku pazl predstavu, koja će se u djelovima raditi sve do početka 2018. godine kada ćemo sve sastaviti u posebnu cjelinu. Sudar dviju tema - porodica i sjećanje, desiće se najprije kroz rad Fure dels Baus i Kraljevskog pozorišta zetski dom. Vjerujem da će svim našim glumcima, koji su za ovaj poseban rad izabrani, ovo biti pravo zadovoljstvo, škola i avantura. Iz radionice na ove teme, kroz desetodnevni intenzivni rad, prikazaće se mala Teatarska forma proizvod, a kroz teme sjećanja i porodica, kontra kapitalizmu i za humanizam, Pep Gatel otvara i temu Jelene od Savoje”, kazala je Dedovićeva.

Fura dels Baus gostuje u Kraljevskom teatru zahvaljujući evropskom partnerstvu, projektu u čiji program ulaze: Italija, Engleska, Crna Gora, Norveška, Belgija, Španija i Malta, a u oviru koga je svaka zemlja predstavila jednu ideju.

Bonus video: