Pobuna ili tihi državni udar?

Onaj koji je izveo jedinicu na ulicu, taj treba da odgovara. SAJ nije formiran i ne postoji da bi se sukobljavao sa građanima
302 pregleda 30 komentar(a)
SAJ, SAJ vježba, Foto: Luka Zeković
SAJ, SAJ vježba, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.05.2016. 05:56h

Da li je Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) u pobuni od trenutka kada se njen komandant Radosav Lješković “solidarisao” sa 54 svoja specijalca i prvi potpisao neistinit Izvještaj o upotrebi sredstava prinude u noći 24. oktobra prošle godine? Ili je na djelu puzajući državni udar jer su neki "centri moći" prećutno ili izričito odobrili komandantu i njegovoj jedinici da se tako ponašaju tokom divljanja te noći i nakon nje sve do danas?

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, ni direktor policije Slavko Stojanović nijesu juče odgovorili “Vijestima” kako se zove ta situacija i čime se ona može opravdati u Ustavu i zakonima.

Više od sedam mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su brutalno tukli građane Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Momčila Baranina... U dva slučaja, prebijanje Martinovića u Ulici Jovana Tomaševića i tortura nad Vukčevićem i Baraninom u Zlatarskj ulici, neprofesionalan odnos elitne crnogorske jedinice na video snimcima mogao je da vidi cijeli svijet.

Više pravnih eksperata ocijenilo je za “Vijesti” da su pripadnici SAJ-a te noći prekršili Ustav Crne Gore, Zakon o unutrašnjim poslovima, Zakon o javnom redu i miru, Pravilnik o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenje, Krivični zakonik, Kodeks policijske etike i cijelu lepezu međunarodnih propisa o ljudskim pravima i slobodama.

“Dan kasnije, potpisivanjem Izvještaja o upotrebi sredstava prinude, postoji osnov za sumnju da su počinili krivična djela falsifikovanje službene isprave, pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, zloupotreba službenog položaja, davanje lažnog iskaza...”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Policijski službenik, koji upotrebi neko od sredstava prinude, je dužan da u roku od 24 sata o tome izvijesti nadležnog starješinu, a u roku od 48 sati se procjenjuje da li je upotreba sredtava prinude bila opravdana ili ne. Pripadnici SAJ-a su napravili zajdnički izvještaj iz kojeg je nemoguće utvrditi ko je šta radio i gdje je ko bio.

U Izvještaju o upotrebi sredstava prinude koji je potpisao komandant Lješković i pripadnici njegove jedinice piše da je Stojanović naredio SAJ-u da izađe na ulice Podgorice u noći protesta Demokratskog fronta.

“Na osnovu zaključaka Centralnog štaba operativne akcije „Jesen 2015", naređenja direktora Uprave policije i naredenja komandanta Specijalne antiterorističke jedinice, službenici Specijalne antiterorističke jedinice angažovani su na poslovima i zadacima očuvanja stabilnog JRM-a, lične i imovinske sigurnosti građana Crne Gore, kao i očuvanja vitalnih objekata i institucija, povodom protestnog okupljanja...”, piše u tom dokumentu.

Izvori “Vijesti” iz policije tvrde da specijalci nijesu samoinicijativno kružili gradom, lovili građane, tukli ih i maltretirali i da je za to neko morao da im da odriješene ruke. Komentarišući odbijanje cijele jedinice da identifikuju batinaše, visoki funkcioner policije tvrdi da su mnogi pripadnici SAJ-a “oduvijek skloni da misle da su iznad svih drugih u sistemu javne bezbjednosti i da kada ih nadležni angažuju, ne treba da ih pitaju šta rade”.

“Radi se o jednom dijelu sile zaštićenom iz centara moći koji je izašao iz pravnog sistema. Ako kažemo pobuna, to podrazumijeva da su se pobunili protiv sistema. Ali ako znamo da u tom sistemu određeni centri odobravaju njihovu opstrukciju pravde, ko je onda u pobuni? Tačno je da ponašanje SAJ-a, ali i rukovodstva policije može da bude pobuna, ali mi više liči na jedan oblik državnog udara koji vješto maskiraju centri moći u kojima je moguće reći šta ko može da kaže, a kada mora da se ćuti. Tako se, uostalom, postaje dio te “ekipe” u kojoj se sve može završiti a da se ne odgovara ni za šta. Najmanje je tu kriv SAJ i Lješković. Kriv je onaj ko im je to dozvolio”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz pravosuđa.

Ostatak policje ne gleda sa odobravanjem na ponašanje sajovaca jer tvrde da nije u redu da im se dozvoljava da se ponašaju mimo zakona i pravila službe i tako nanose štetu svim policajcima. Nekoliko visokih funkcionera policije, uključujući i nekadašnje pripadnike SAJ-a ocijenilo je kao sramno ponašanje jedinice, a posebno njihovo odbijanje da poslije aktivnosti na terenu polože račune o tome šta su radili.

Nekoliko sagovornika “Vijesti” je kazalo da je bilo nepotrebno da SAJ te večeri izlazi na ulicu jer je bilo dosta drugih jedinica policije koje su mogle da obezbijede i institucije i javni red i mir.

“Onaj koji je izveo jedinicu na ulicu, taj treba da odgovara. Ta jedinica nije formirana i ne postoji da bi se sukobljavala sa svojim građanima, nego sa teroristima, kriminalcima i slično”, rekao je jedan od njih.

Stojanović nije juče “Vijestima” odgovorio da li je SAJ imao dozvolu da interveniše po cijeloj Podgorici ili samo na određenom mjestu, to jest da li je planom bila definisana uloga SAJ-a u noći protesta, ko im je izdavao naređenja na terenu i da li su po njegovom odobrenju i prethodno napravljenom planu intervenisali na način kako je to javnost vidjela 24. oktobra.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li on odobrava odbijanje komandanta SAJ-a i ostala 54 pripadnika jedinice da saopšte Tužilaštvu ko je od njih prekršio zakon i ustav 24. oktobra i to do danas odbijaju da učine? Ako ne odobrava, zašto do danas to nije javno osudio i ogradio se u svoje i u ime ostalih pripadnika policije od takvog ponašanja sajovaca ili eventualno rasformirao tu jedinicu i raspisao konkurs za formiranje nove?

Stojanović nije ni definisao ponašanje SAJ-a i svoje ponašanje u odnosu na te okolnosti, ako nije riječ o pobuni, niti je opravdao preciznim navođenjem propisa koji dopuštaju policiji takvo ponašanje. Nije odgovorio ni zašto nije smijenio Lješkovića, kao ni zašto sam nije podnio ostavku i kada će to učiniti.

Da li je "hamer" SAJ-a vozio civil?

"Vijestima" je više izvora iz Uprave policije nezvanično reklo da je u noći 24. oktobra hamerom SAJ-a upravljao Nikšićanin Slavko Marković i da je on navodno kum komandanta Lješkovića. Sagovornici tvrde da su ga vidjeli na parkingu kod Skupštine u uniformi SAJ-a. Direktor policije Slavko Stojanović nije odgovorio “Vijestima” da li je to tačno, da li je Marković pripadnik Uprave policije i SAJ-a i da li je vozio službeno vozilo.

Međutim, Marković je to juče negirao. On je rekao “Vijestima” da je on sportista, bivši reprezentativac u džudu, da nije pripadnik Uprave policije, a samim tim ni SAJ-a i da ga čudi zašto ga sa tim povezuju. Kazao je i da se jasno vidi da nije na spisku pripadnika SAJ-a i da njihovu uniformu ne može da nosi niko ko im ne pripada.

Lješkovića sumnjiče da prikriva kolege

Osnovni državni tužilac Danka Ivanović Đerić juče je u 13 sati saslušala u svojstvu svjedoka Branimira Vukčevića u okviru izviđaja koji je to tužilaštvo pokrenulo protiv komandanta SAJ-a Radosava Lješkovića. “Vijestima” je nezvanično rečeno da se izviđaj protv Lješkovića vodi zbog sumnje da je počinio krivično djelo “pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”.

Vukčevića i njegovog prijatelja Momčila Baranina, državljanina Kanade, još neidentifikovani pripadnici SAJ-a su u noći 24. oktobra oko 22 sata u Zlatarskoj ulici udarali nogama i pendrecima po čitavom tijelu dok su ležali na trotoaru, nemoćni da pruže bilo kakav otpor. Policija im nakon što ih je udarala, nije pružila pomoć, a nije ih ni uhapsila.

U Izvještaju SAJ-a taj događaj se ne pominje niti se opravdava upotreba sile nad dvojicom građana. Snimak ove policijske brutalnosti napravili su novinari “Vijesti” sa prozora redakcije.

Zašto tužilaštvo ne traži DNK svih sajovaca?

Vrhovni državni tužilac nije odgovorio na pitanja “Vijesti” zbog čega je Tužilaštvo tražilo da se izvrši DNK vještačenje takozvane "kašike", koja aktivira bombu sa suzavcem, koja je pronađena u autu Martinovića i da se on uporedi sa sa DNK profilima iz baze DNK registra, a ne da se pronađeni DNK profil uporedi sa DNK profilima pripadnika SAJ-a koji su jedini bili na mjestu događaja.

Na tom dijelu bombe u Forenzičkom centru izdvojili su otiske najmanje dvojice ljudi. Stanković nije odgovorio zašto još nema optužnica protiv pripadnika SAJ-a i da li Tužilaštvo provjerava spekulacije da su se dvojica optuženih sajovaca, Goran Zejak i Boro Grgurović, dobrovoljno prijavili za prebijanje Martinovića, kako bi ostali izbjegli odgovornost.

On nije odgovorio ni da li je tačno da policija nije, uprkos mnogobrojnim urgencijama Tužilaštva, dostavila određeni dio traženih podataka i šta je Tužilaštvo preduzelo povodom toga.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, koji je taj resor preuzeo prije dvije sedmice, nije odgovorio šta je utvrdila Unutrašnja kontrola provjeravajući postupanje SAJ i da li je i protiv koliko službenika te jedinice pokrenut disciplinski postupak.

Danilović i podgoričko Osnovno tužilaštvo odgovorili su da su zakazali pres konferencije za danas, odnosno sjutra.