Aplauz za sjajnu glumu vjernika i ateiste

Kraljevsko pozorište nastavlja MIT festival večeras u 19 sati Hibridnim dramama
85 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Trifunović, Voja Brajović, Foto: Zetskidom.me
Sergej Trifunović, Voja Brajović, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 30.05.2016. 11:27h

Predstava za koju se na Cetinju tražila karta više - "Voz" Zvezdara teatra iz Beograda, koju je po tekstu Kormaka Makartija režirao Voja Brajović, ispraćena je gromoglasnim aplauzom u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" na Cetinju u okviru MIT festivala. Pored Brajovića, u predstavi sjajnu ulogu odigrao je i Sergej Trifunović.

Premda je osjećao ogromnu odgovornost da li će svojom prvom režijom uspjeti da opravda svoja i očekivanja publike zbog umjetničkog staža dugog pola vijeka, Voja Brajović bio je sjajan u ulozi profesora i ulozi reditelja. Maestralni Sergej Trifunović, kao robijaš vjernik koji na početku komada spasava profesora ateistu, Voju Brajovića, još jednom je pokazao raskoš svog talenta.

"Meni je stalo do toga da se ovaj tekst Kormaka Makartija približi publici, da bude živa riječ. Razmišljao sam ko će da igra, da li će to biti predstava koja počinje tako što se otvara zavjesa ili je to nešto što uključuje publiku kao aktivne učesnike. Shvatio sam da ukoliko bih to rekao nekom reditelju, da bih mu nametao ideju, onda sam riješio da ja to realizujem i odaberem onoga ko će da me prati, ko ima taj višestruki dar i harizmu, zato sam odabrao Sergeja Trifunovića. Mi smo to uradili sa zebnjom kako će biti primljeno. I sada kada igramo 45. predstavu, mi je igramo kao premijeru, sa istom zebnjom", kazao je Voja Brajović nakon izvođenja predstave.

Profesor ateista bacio se pod voz, a spasio ga je bivši robijaš, vjernik. Oni vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i htjenjima, o pitanju za što živimo, svaki iz svog ugla, svaki iz svog života. Publika, koja je od početka uključena u komad, baš od trenutka kada je Sergej pozove da iz hola pozorišta uđe u gledalište.

"Mnogo je bitnije šta se desi publici nego šta se desi likovima. Ne volim da publika sa moje predstave izlazi ista, kao da se ništa nije desilo. Mislim da ova predstava počinje u glavama ljudi onoga momenta kada se završi. Svako ima dijalog sa samim sobom. Ovo je pozorište u svom esencijalnom obliku jer je ono prije svega riječ. Večeras smo čuli mnoge vrijedne riječi na sceni, tako mi se čini. Meni je ovaj prostor idealan za ovu predstavu zato što je intiman, sve se čuje i sve je kao na dlanu. Imate krupni plan što je u pozorištu divna stvar. Reditelj je zamislio predstavu kao propovijed. Svjetlo je ostalo upaljeno, a publika je treći učesnik predstave, vrlo aktivan, u svakom smislu", kazao je Trifunović.

Radionice Dijega de Bree

Nakon "Voza", Kraljevsko pozorište nastavlja MIT festival večeras u 19 sati Hibridnim dramama, koje predstavljaju master class.

Reditelj Dijego de Breaimaće radionice sa glumcima - Srđanom Grahovcem, Dejanom Ivanićem i Markom Todorovićem, a tema je slobodna adaptacija Jovane Bojović po komadu "Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo", italijanskog pisca Gian Marie Cerva.

Riječ je o otvorenom procesu stvaranja dramskog teksta.

Bonus video: