Trijumf španske kreativnosti

Zlatnog lava za najboljeg učesnika dobio je paragvajski tim Gabinete de Arquitectura
74 pregleda 0 komentar(a)
Bijenale Venecija paviljon Španija (novina), Foto: Adstte.com
Bijenale Venecija paviljon Španija (novina), Foto: Adstte.com
Ažurirano: 30.05.2016. 09:35h

Najboljim nacionalnim paviljonom na XV Bijenalu arhitekture u Veneciji, koje je svečano otvoreno 28. maja, proglašen je španski sa izložbom “Nedovršeno” (Unfinished), koja pokazuje novi tip arhitekture u zemlji pogođenoj finansijskom krizom. Zlatnog lava za najboljeg učesnika na međunarodnoj izložbi “Izvještanje sa fronta” dobio je paragvajski tim Gabinete de Arquitectura, koji pokazuje šta je sve moguće učiniti upotrebom dva najdostupnija resursa - cigle i nekvalifikovanog rada.

Specijalne pohvale u konkurenciji 63 nacionalna paviljona dobili su japanski i peruanski, na osnovu odluke žirija koji su činili Hashim Sarkis(predsjednik, Liban/SAD), Pippo Ciorra (Italija), Sergio Fajardo (Kolumbija), Marisa Moreira Salles (Brazil) i Karen Stein (SAD), saopšteno je na ceremoniji otvaranja XV Bijenala arhitekture.

Srebrnog medvjeda za obećavajućeg mladih učesnika dobio je arhitekta Kunlé Adeyemi (NLÉ) iz Nigerije. Posebnu pohvalu za učešće na centralnoj izložbi dobila je Maria Giuseppina Grasso Cannizzo i Italije.

Zlatnog lava za životno djelo dobio je brazilski arhitekta Paulo Mendes da Rocha, koji je nagrađen odlukom Odbora Bijenala u Veneciji na čelu sa Paolom Barattom.

Zlatni lav za najbolji paviljon dodijeljen je španskom za “Nedovršenu izložbu” za “koncizno kuriranu selekciju arhitekata koji stupaju na scenu i čiji rad pokazuje kako kreativnost i posvećenost mogu da prevaziđu materijalna ograničenja”.

Posebno priznanje dodijeljeno je japanskom paviljonu (Art of nexus) za poetičan prikaz alternativnih formi kolektivnog stanovanja u gustom urbanom okruženju. Peruanski paviljon (Our Amazon Frontline) pohvaljen je za dovođenje arhitekture u udaljeni dio svijeta, čineći ga i mjestom za učenje i sredstvom za očuvanje kulture Amazona.

Na XV Bijenalu arhitekture, čiji je umjetnički direktor Alehandro Aravena, dobitnik Prickera za 2015. godinu, učestvuje 88 izlagača iz 37 zemalja na centralnoj izložbi, a među 63 nacionalna paviljona prvi put su zastupljeni Filipini, Nigerija, Sejšeli i Jemen.

Projekat solana Ulcinj tema je Crnogorskog paviljona na XV Bijenalu arhitekture koji je 27. maja otvoren u Veneciji. Kustosi crnogorskog paviljona, koji je projektom Solana Ulcinj odgovorio na temu XV Bijenala “Izvještavanje s fronta” umjetničkog direktora Alehandra Aravene, su Bart Locma i Katarina Vajnberger iz Inzbruka. Oni su sa komesarkom Dijanom Vučinić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, izabrali autorske timove koji predstavljaju Crnu Goru - Marko Stjepčević i Nemanja Milićević iz Podgorice, LAAC iz Inzbruka, LOLA Landscape Architects iz Roterdama i ecoLogicStudio iz Londona.

Bonus video: