Omaž istaknutom Ivu Novakoviću

Akademijom je obilježeno 75 godina od smrti slikara
102 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Novaković omaž, Foto: Radomir Petrić
Ivo Novaković omaž, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.05.2016. 09:31h

U čast istaknutom slikaru Spiča i Crne Gore Ivu Novakoviću (1906-1941), NVO "Novo i ljepše Sutomore" priredilo je u Čanju u hotelu "Fontana" svečanu akademiju na kojoj je priča o životnom putu ovog umjetnika, koji se do posljednjeg trenutka bespoštedno borio za ostvarenje revolucionarnih ideja, ispričana iz više uglova.

Zahvaljujući razumijevanju Umjetničkog muzeja sa Cetinja, iz njihovog fundusa je u “Fontani” za ovu priliku bilo izloženo pet Novakovićevih djela. Na izloženim uljima jasno se vidi Novakovićeva snažna figuracija i socijalna tematika.

Ispred bratstvenika, o slavnom predaku čije ime danas nose riva u Sutomoru i ulica u Bihaću u kojem je kao profesor crtanja službovao prije Drugog svjetskog rata, govorio je Slobodan Novaković, a voditeljka programa Anđela Vukčević čitala je eseje o Novakoviću iz pera Nikole Vujoševića, objavljene u njegovoj antologiji modernog crnogorskog slikarstva, i uglednog starog profesora barske Gimnazije, profesora Nikole Stanišića.

Profesor Stanišić je predstavio i pisma Novakovića iz privatne arhive, kroz čije je sadržaje dao bliži uvid u život umjetnika. Rođen u Mišićima, gdje je završio školu,

Novaković je upisao Bogosloviju u Sarajevu, ali, zbog bolesti ju je napustio i upisao čuvenu Slikarsku umetničku školu u Beogradu, gdje je bio student znamenitih Ljube Ivanovića i Bete Vukanović. Poginuo je 20. jula 1941. u bici na Sozini.

Bonus video: