Jedna dojka je manja od druge? Ništa strašno

Dojke su simbol ženstvenosti i zato žene s asimterijom grudi ponekad trpe zbog izražavanja ženskog identiteta
97 pregleda 0 komentar(a)
grudi, dojke, Foto: Shutterstock
grudi, dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.05.2016. 14:57h

Kao i ostatak našeg tijela, ni ženske grudi nisu uvijek savršeno simetrične. To može biti vidljiva asimetrija, no i ona koja je jedva primjetna. Koja god bila, može narušiti samopouzdanje djevojke ili žene.

Grudi su organ kože. Njih čine koža, potkožno masno tkivo, žljezdano tkivo s mliječnim kanalima i bradavica s pripadajućom areolom. Kod asimetrije dojki radi se o nedostatku ili nedovoljnoj količini masnog tkiva na jednoj dojci.

Ono što je najvažnije – blaži oblici asimetrije grudi ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje, osim Polandovog sindroma, koji je zaseban oblik asimetrije dojki.

Ovaj sindrom je rijetka prirođena anomalija koju karakteriše nerazvijenost ili odsutnost mišića grudnog koša na jednoj strani tijela, a često su slabo razvijeni rame i ruka na istoj strani. U većini slučajeva radi se samo o nedostatku grudnog mišića, u cijelosti ili parcijalno, bez ostalih anomalija.

U slučaju Polandovog sindroma, najčešće su, osim rekonstrukcije grudi putem estetske operacije, potrebne i druge dodatne operacije jer sindrom zahvata i druge dijelove tijela, pa se pojavljuju srasli prsti ili veći defekt grudnog koša.

Kod obične asimetrije dojki, pa i kod lakših oblika Polandovog sindroma ne postoji nikakav zdravstveni problem. Asimetrija dojki rješava se estetskom operacijom. Potrebno je staviti implantat odgovarajućeg oblika i veličine na nerazvijenoj strani ispod žljezdanog tkiva dojke. Nekada je potrebno normalnu dojku hirurški podignuti ili i u nju staviti implantat.

Do asimetrije grudi može doći nakon trudnoće, odnosno dojenja ili određene hormonske terapije. U estetskom smislu, asimetrija može biti trn u oku žena ili djevojaka.

Dojke su simbol ženstvenosti i zato žene s asimterijom grudi ponekad trpe zbog izražavanja ženskog identiteta.

Upravo zbog toga, što je za žene to neugodno stanje, se najčešće odlučuju za rješavanje asimetrije grudi estetskom operacijom, što je prema tvrdnjama ljekara posljednje rješenje zbog kojeg će se ugodno osjećati u vlastitom tijelu.

Bonus video: