Marović potpisao da plati blizu milion eura

Specijalno tužilaštvo vodi finansijsku istragu protiv 87 osoba - okrivljenih i njihovih srodnika u budvanskim predmetima. Sve za što ne dokažu zakonito porijeklo može im se oduzeti
141 pregleda 74 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2016. 06:21h

Svetozar Marović i Specijalno tužilaštvo dogovorili su se ove sedmice da ovaj visoki funkcioner DPS-a vrati milion eura nezakonito stečene imovine po sporazumu o priznanju krivice u predmetima “ Donji bulevar”, “Krapina”, Copyright, WTE i “Otpadne vode”, saznaju “Vijesti”.

Marović je u srijedu pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem stavio potpis na sporazum i priznao krivicu u ovim predmetima, te objasnio tužiocu kako će platiti blizu milion eura. Sporazum će naredne sedmice biti dostavljen Višem sudu, nakon što budu dostavljene formalne Marovićeve garancije o plaćanju.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će prema tom sporazumu Marović biti kažnjen godinu i osam mjeseci zatvora. Pored toga, platiće i kaznu od 50 hiljada eura i troškove krivičnog postupka.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u nedjelju je ovako nešto i najavio, kazavši da u tom trenutku još nije bilo definisano gdje je novac i da tužilaštvo utvrđuje da li će ga lično vratiti Marović ili pravna lica kod kojih su sumnjali da se nalazi.

Tužilaštvo je izgleda tražilo a Marović pristao da vrati million eura odštete koja je nastala uglavnom u slučaju “Copyright”. Vještačenjem je ranije utvrđeno da je u tom predmetu šteta 2,1 milion eura. Zaključenim sporazumom tužilaštva sa “Copyrightom”, ta firma se obavezala da vrati 690 hiljada eura u opštinsku kasu, jer je odbijen porez, koji je kompanija uplaćivala državi.

Tužilaštvo je proteklih sedmica intenzivno istraživalo ostatak te štete, proučavajući dokumentaciju oko indirektne pozajmice Petrovčana Ilije Armenka i Đorđa Medina Maroviću. Oni su prije više od osam godina pozajmili oko milion eura firmi “Montenegro osmoza”, iza koje je stajao Marović, iako su je osnovala dva makedonska državljanina, utvrđeno je tokom istrage.

“Montenegro osmoza” vodila je projekat izgradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode na Zavali, nakon čega se povukla, a postrojenje sa milionskim kreditnim zaduženjem ustupila firmi WTE desalinizacija morske vode. Medin i Armenko, pozajmili su Marovićevoj firmi 750 hiljada, odnosno 350 hiljada eura, kako bi vratila milionske dugove banci.

Paradoks koji su otkrili tužioci bio je da je Opština Budva garantovala da će novac biti isplaćen. Kako Marovićeva firma nije uspijevala da im vrati novac, namirenje je stiglo preko “Copyrighta”, tako što je firma kupila 3000, odnosno 2000 kvadrata zemlje Medina i Armenka na Kruševici i Buljarici. “Copyright” se uknjižio na zemlju, te im uplatio upravo sumu, koju su oni pozajmili Maroviću. Međutim, zemlja se i danas vodi na ”Copyright”, a na njoj su izgrađeni i objekti koje koriste ovi mještani.

Tokom istrage svi učesnici pozajmice, potvrdili su da je bilo rječi o fingiranoj prodaji zemlje.

Nedavno je Ilija Armenko tražio od Specijalnog tužilaštva da ne zaključuje sporazum sa Marovićem dok mu ne bude vraćen novac.

Medin i Armenko tužili su Opštinu Budva, kao solidarnog jemca, tražeći da im isplati 1,1 milion eura, koji su pozajmili firmi “Montengro osmoza”, potvrđeno je juče “Vijestima” u Opštini. Tu firmu u sudskom procesu zastupa kancelarija Ane Đukanović.

Marović je ranijim sporazumom sa tužilaštvom dogovorio da provede dvije godine u zatvoru, uplati 50 hiljada eura kazne i troškove krivičnog postupka, te još neka dobrovoljna davanja za krivična djela počinjena u predmetima “TQ Plaza”, “Plato Jaz” i “Prijevor”. Taj sporazum je već poslat Višem sudu na razmatranje.

Marović je, između ostalog, priznao u tom sporazumu da je šef organizovane kriminalne grupe. Specijalni tužilac je ranije rekao da je osumnjičenim Budvanima, firmama i povezanim licima blokirana imovina vrijedna više od 45 miliona eura i da svi koje su oni oštetili, ukjučujući i 13 građana sa kojima su potpisivali fingirane ugovore, imaju mogućnost da se naplate.

Marović je nakon izlaska iz pritvora boravio u Beogradu i odmah je, na poziv Specijalnog tužilaštva, došao u Podgoricu. On navodno još nije putovao u Švajcarsku, gdje namjerava da se liječi, kazao je izvor “Vijesti”.

Specijalno tužilaštvo vodi finansijsku istragu protiv 87 osoba - okrivljenih i njihovih srodnika u budvanskim predmetima. Sva imovina za koju ne budu mogli da dokažu zakonito porijeklo može im biti oduzeta.

Kako će platiti, kad mu je sva CG imovina pod hipotekom?

Biće interesantno da se vidi na koji način će Marović uplatiti milion eura, imajući u vidu da je sva imovina koja se vodi na njega u Crnoj Gori pod hipotekom. Stan u blizini Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” koji se vodi na Marovićevo ime, pod hipotekom je Prve banke na ime dva kredita od 577 hiljada i 73 hiljade eura, koji su uzimali on i njegova supruga Đorđina.

Kuća u Krimovici, još je prije pet godina prenijeta fiducijom na njegovog poslovnog partnera.

Bonus video: