Marković vs Šuković: Saslušanje potpredsjednika Vlade kao građanina nije dokaz

Odbrana je zahtijevala da se ta službena zabilješka izuzme iz dokaza u sudskom postupku, jer je pravno nevaljan dokaz i krši pravo Šukovića na pravično suđenje
76 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.05.2016. 11:58h

Službena zabilješka Osnovnog državnog tužilaštva o saslušanju potpredsjednika Vlade Duška Markovića u svojstvu građanina, neće se koristiti kao dokaz u postupku u kome se bivšem načelniku Odjeljenja za organizovani kriminal Predragu Šukoviću sudi za ugrožavanje sigurnosti Markoviću.

To je odluka sudije podgoričkog Osnovnog suda Rada Ćetkovića, na zahtjev branioca Šukovića, advokata Gorana Rodića.

Odbrana je zahtijevala da se ta službena zabilješka izuzme iz dokaza u sudskom postupku, jer je pravno nevaljan dokaz i krši pravo Šukovića na pravično suđenje.

"U postupku kontrole osnovanosti optužnog predloga, sud je prvo trebao ispitati da li je stanje stvari dovoljno razjašnjeno za odlučivanje po optužnom predlogu. Već tad je ova službena zabilješka trebala biti izdvojena iz spisa i predmet vraćen da bi se Marković saslušao u svojstvu svjedoka, jer je to neophodno kad je u pitanju ovo krivično djelo, za koje se Šuković tereti. Medjutim, svako dalje egzistiranje ovog pravno nevaljanog dokaza kontaminira spise predmeta i očigledno stvara i održava određeno predubjeđenje kod sudije o činjenicama koje se utvrđuju u postupku,a što svakako može uticati na presuđenje i samim tim kršiti pravo okrivljenog na pravično suđenje", naveo je Rodić.

Advokat Vladan Đuranović, punomoćnik Markovića je, međutim, naveo da ne vidi razlog da se to izdvaja iz spisa predmeta i da ne zna kakvo bi to moglo predubjeđenje stvoriti.

On je insistirao da se sporna zabilješka nađe u dokazima, dodajući da je Marković tu izjavu dobrovoljno dao i da su oni tražili da sudija izvrši uvid u sve spise tužilaštva.

Nakon što je sudija izuzeo spornu zabilješku, Đuranović je istakao da se odriče prava na žalbu i da ne traži pismeni otpravak tog rješenja, kako bi se postupak nastavio, ali je Rodić insistirao da se postupak može nastaviti tek kada rješenje postane pravosnažno.

Sudija je prekinuo suđenje na pet dana, pa će pretres biti nastavljen prvog juna.

Nakon što je tužilaštvo odustalo od gonjenja Šukovića, Marković je podnio privatnu optužnicu protiv njega, ocjenjujući kao prijetnje, to što je policajac, pod pseudonimom “Boss” na portalu “Vijesti”, komentarisao njegove postupke i zdravstveno stanje.

U optužnom predlogu se navodi da je Šuković, od 8. maja do 7. juna 2015., na portalu “Vijesti”, pod pseudonimom "Boss", postavljao komentare "kojima je prijetio potpredsjedniku Vlade".

U komentaru na tekst "Markovića spremaju da preuzme DPS", on je napisao: "Možda ne dočeka sve ovi...a". Nakon teksta: "Marković zamjenik predsjednika, DPS bez potpredsjednika", "Boss" komentariše: "A ovaj sa slike namjerava da živi".

Ispod teksta: "I delegacija Crne Gore će položiti vijenac na spomenik na Gorici", Šuković je napisao: "Brzo će nekima iz delegacije ovako polagati cvijeće".

Za ugrožavanje sigurnosti zaprijećena je novčana kazna ili zatvor do godinu dana.

Đuranović je, nakon suđenja, ponovio da odbrana Šukovića namjerno odugovlači i opstruira postupak, dok Rodić tvrdi da ti navodi znače da suprotna strana ne poznaje odredbe ZKP-a.

Bonus video: