Subačev pobijedio Crnu Goru na sudu: Nije mogao da plovi, da mu plate 140.000 eura

Jegdić je odluku obrazložio time da je izvjesno da je pomorac pretrpio štetu, jer nije mogao ploviti tokom trajanja trogodišnjeg krivičnog postupka.
251 pregleda 0 komentar(a)
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2016. 08:45h

Pomorac Saša Subačev dobiće oko 140.000 eura odštete, za trogodišnji period tokom kojeg nije mogao da plovi, jer je nedokazano bio optužen za šverc kokaina.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Danila Jegdića.

Jegdić je odluku obrazložio time da je izvjesno da je pomorac pretrpio štetu, jer nije mogao ploviti tokom trajanja trogodišnjeg krivičnog postupka.

On je dodao da je utvrđeno da je plovio za istu kompaniju šest godina prije, kao i nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za šverc kokaina.

Njegov advokat Branislav Durutović ranije je pojasnio da predstavništvo firme u Beogradu nema ovlašćenje da izda potvrdu da je Subačev imao ponudu da plovi brodom u vrijeme kada je vođen krivični postupak protiv njega zbog šverca droge.

Rekao je da su oni znali da je pomorac u pritvoru, pa mu takvu ponudu nijesu mogli ni poslati.

Vrhovni sud vratio je postupak po tužbi Subačeva na ponovno odlučivanje, nakon što je Durutović podnio reviziju na presudu Višeg suda, kojom je ranije potvrđena odluka da je država sve radila po zakonu i da ne postoji osnov za naknadu štete.

Vrhovni sud je smatrao da sudovi nijesu pravilno procijenili tužbeni zahtjev.

Subačev je tužio državu i tražio oko 140.000 eura materijalne štete i izgubljene dobiti, ističući da za vrijeme krivičnog postupka, nije mogao da plovi brodom i da je bio uskraćen i za eventualnu zaradu.

Subačev je nedavno, prvostepenom presudom dobio 12.000 eura odštete za pretrpljene duševne bolove, zbog toga što je pola godine neosnovano boravio u pritvoru.

Bio je optužen da je kao član međunarodne kriminalne organizacije, brodom “Peggy”, učestvovao u švercu 11 kilograma kokaina iz luke Antverpen u Belgiji do italijanske luke La Specija.

Bonus video: