Unutrašnja kontrola MUP-a predložila pokretanje disciplinskih postupaka protiv Lukačevića i Terzića

Unutrašnja kontrola MUP-a predložila je i da policajci Terzić i Lukačević budu kažnjeni
1041 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Terzić, Foto: Filip Roganović
Nikola Terzić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.05.2016. 17:47h

Unutrašnja kontrola MUP-a predložila je pokretanje disciplinskih postupaka protiv policajaca Sima Lukačevića i Nikole Terzića, zbog nestanka dokaza zaplijenjenih tokom hapšenja Podgoričanina Veselina Mujovića. U aferi ,,Dokazi", osim Terzića, hapšen je i šef policijskog odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević ali je kontrolom utvrđeno da on nema krivice u ovom slučaju.

Uzalud su bili pozivi u pomoć direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i njegovog kabineta da ih premijer Milo Đukanović i Vlada zaštite nakon što su, zbog nestalih dokaza u slučaju Hobotnica, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapšeni šef policijskog Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević i policijski službenik Nikola Terzić. Stojanović je tada tvrdio da je policija na udaru specijalnog tužilaštva i da će se dokazati nevinost osumnjičenih policajaca, najavljujući da će tražiti hitnu istragu Unutrašnje kontrole MUP-a. Ta istraga je okončana, a rezultat ne ide u korist policajaca jer je utvrđeno da je bilo propusta.

"Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je radeći na ovom slučaju konstatovalo da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Simo Lukačević prilikom preuzimanja privremeno oduzetih predmeta tokom pretresa kuće Veselina Mujovića i Nikola Terzić prilikom preuzimanja privremeno oduzeith predmeta od policijskog službenika Lukačevića počinili teže povrede službene dužnosti shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Nalaz unutrašnje kontrole se temelji na njihovom neizvršvanjau ili nesavjesnom neblagovremenom ili nemarnom vršenju službenih obaveza" kazala je savjetnica za medije MUP-a Marina Miketić Nikolić.

Tri mjeseca ranije policija je tvrdila drugačije.

"Ovim činom Specijalnog državnog tužilaštva i medijskim konstrukcijama izvršen je ne samo atak na lični, porodični i profesionalni integritet policijskih službenika, već i atak na Upravu policije kao jednog od najvažnijih subjekata u sistemu bezbjednosti naše države", navodi se u saopštenju policije od 28. februara.

Unutrašnja kontrola MUP-a predložila je i da policajci Terzić i Lukačević budu kažnjeni.

"Zbog svega navedenog unutrašnja kontrola je 13. aprila Odsjeku za utvrđivanje teže povrede službene dužnosti policijskih službenika uputila na obradu prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika Terzića i Lukačevića. Predlozi su u fazi obrade" kazala je Miketić Nikolić.

Osumnjičeni Medojević, makar prema nalazu kontrola MUP-a, nema odgovornosti u ovom slučaju.

"Što se tiče službenika Medojevića Unutrašnja kontrola u svom nalazu nije ustanovila njegovu krivicu u ovom slučaju", rekla je Miketić Nikolić.

Nestali dokazi - 13 pisama Mujovića, dva zahtjeva Višeg državnog tužilaštva i jedan papir na kojem se nalazi ručno ispisan tekst – pronađeni su u gepeku policijskog automobila na službenom parking Centra bezbjednosti Podgorica, ali istraga do sada nije dala odgovore na mnoga pitanja. Ko je ih je i po čijem nalogu uzeo, s kojim ciljem, te ko ih je i gdje više od mjesec skrivao, a potom vratio. Od početka se spekuliše da je nestanak dokaza bio pokušaj diskreditacije šefa specijalnog tima Dragana Radonjića, protiv čijeg izbora je mjesecima bio direktor policije Stojanović a čiji favorit za to mjesto je bio upravo osumnjičeni Medojević. Radonjić je, ipak, došao na čelo Specijalnog tima i to upravo na predlog Stojanovića, koji je to učinio, samo nekoliko dana pošto je javno poručio da ga nikada neće predložiti.

Bonus video: