Slike na tekstilu kaligrafija i hena

Za vrijeme dana posvećenih kulturi UAE, Kulsoom Mohammad će pokazati i tradicionalnu umjetnost slikanja henom, u formi ukrašavanja ruke
252 pregleda 0 komentar(a)
slike na tekstilu (novina)
slike na tekstilu (novina)
Ažurirano: 26.05.2016. 08:20h

Svečano otvaranje manifestacije „Dani kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata“ zakazano je za sjutra u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu u 18 sati. Globalno prepoznatljivi umjetnici iz UAE prezentovaće autentično tradicionalno slikanje na tekstilu, kaligrafiju i autentično hena iscrtavanje kanom na rukama. Ova manifestacija vezana za kulturu i nasljeđe, organizuje se pod pokroviteljstvom ambasade UAE u Crnoj Gori, a aktivnosti tokom dana održavanja manifestacije obuhvatiće izložbu radova priznatih umjetnica iz Emirata - izložbu slika na tekstilu autorke Najat Makki i izložbu kaligrafije Fatme Saeed Al Bagali.

Najat Makki će na svojim umjetninama na tekstilu predstaviti tradicionalne aspekte veza i tkanja i moderne kompozicije svojstvene njenom globalno prepoznatljivom umjetničkom identitetu - tehnika inspirisana modernizmom.

Tokom izložbe u Porto Montenegru, kaligrafkinja iz Emirata Fatma Saeed Al Bagali, prezentovaće kaligrafski stil pisanja na arapskom i latinskom jeziku po rukama, a ujedno će i prikazati deset kaligrafskih djela na platnu i papiru. Fatmin rad je usmjeren na proučavanje arapske kaligrafije i krasopisanja, i trenutno radi na izvršnim projektima u Arapskom centru kaligrafije u Dubaiju.

Za vrijeme dana posvećenih kulturi UAE, Kulsoom Mohammad će pokazati i tradicionalnu umjetnost slikanja henom, u formi ukrašavanja ruke.

Tokom svih dana manifestacije, za djecu će biti organizovane umjetničke radionice, a u arapskom šatoru ispred Zbirke pomorskog nasljeđa biće služena gahwa, tradicionalna arapska kafa sa urmama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Vlada UAE i ambasada UAE u Crnoj Gori rade zajedno kako bi naša zemlja postala centar gostoljubivosti, kulture i trgovine između Istoka i Zapada i zadovoljstvo nam je što možemo da se družimo sa Crnogorcima tokom četiri dana ovog događaja i prikažemo neke fascinantne aktivnosti naše kulture i nasljeđa. Naša nastojanja da istražimo i više puteva saradnje između dvije zemlje pomoći će da se poboljša naš dugogodišnji odnos“, istakla je ambasadorka UAE, Hafsa Al Ulama, koja će svečano i otvoriti manifestaciju u Tivtu.

Dani kulture UAE u Porto Montenegru trajaće od 27. do 31. maja

Bonus video: