Kiša ih omela, ali nije poremetila planove: Baletski spektakl, plesna oda Crnoj Gori

Mnogo se radujem zbog naših nikšićkih balerina koje su zakoračile u svijet ove čarobne umjetnosti”, kazala je direktorica baletske škole Vanja Pantović
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2016. 08:09h

Iako je kiša omela balerine Baletske škole „Princeza Ksenija“ da u pratnji Vojnog orkestra Crne Gore prodefiluju ulicama Nikšića prije kolažnog spektakla izvedenog u Nikšićkom pozorištu, povodom decenije od obnove nezavisnosti, to nije poremetilo njihove planove.

Ipak su u holu pozorišta, na zadovoljstvo publike, prije početka nastupa uz marševe i jednu tačku najavili ono što slijedi - gala koncert čiju koreografiju potpisuje Galina Jevgenijevna Čajkovska uz Kijeva, uz asistenciju sunarodnice Eme Veljić i Svetlane Tsidiline iz Rusije. Dirigent vojnog orkestra koji je, prije baletskog spektakla u režiji Filipa Đurišića, zagrijao dlanove Nikšićana je Milo Belević.

Kao rezime 16-godišnjeg rada nastala je, prema riječima direktorice baletske škole Vanje Pantović, baletska oda Crnoj Gori, u kojoj su pored oko 170 balerina iz Podgorice, Bara i Nikšića, nastupili i solista beogradskog baleta Jovica Begojev, ukrajinski pijanista iz Ukrajine Rihat Kurmašev, koji je izveo dvije svoje kompozicije, “Tara” i “Durmitor”, kao i kantautor Slobodan Kovačević. Premijerno su prikazani spotovi Roberta Vernera iz Austrije i gitarskog dvojca Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića.

“Na ovom projektu smo intenzivno radili od januara. I dok je balet ‘Pakita’, koji je u drugom dijelu programa u CNP-u premijerno predstavljen u decembru, glamurozne koreografije u prvom dijelu koncerta su premijerno izvedene. Mnogo se radujem zbog naših nikšićkih balerina koje su zakoračile u svijet ove čarobne umjetnosti”, kazala je Pantović nakon koncerta.

Prema njenim riječima ogroman rad i predanost pedagoga, entuzijazam Galine Jevgenijevne Čajkovske, ekspert za masovne scenske postavke, volja i predanost balerina, urodili su plodom.

“Radujem se što je Nikšić bio početna tačka, divna energija ovog spektakla. Nikšić za mene ima jednu posebnu prefinjenu dobru atmosferu koja uprkos svemu traje. To trajanje treba ovakvim sadržajima, u ovakvom hramu kulture, njegovati i unapređivati a to je proces koji traje”, kazala je Pantović.

Galina Jevgenijevna Čajkovska, koreografkinja državnog ansambla “Rosinka” koji baštini tradiciju dugu 35 godina i koja je jedan od najznačajnijih koreografa u Ukrajini, nije krila emocije nakon uspješno izvedenog spektakla.

“U Ukrajinu su mi poslate dvije pjesme, ‘Kaplja vode’ i ‘Goro moja’, i kada sam ih čula pošle su mi suze jer su u pitanju mnogo patriotske pjesme, sa lijepom muzikom i riječima. Odmah sam uradila koreografiju, djeca su vrlo brzo sve shvatila i krenula da rade i sve se to vrlo brzo završilo. Bez obzira što nije bilo mnogo vremena za pripremu djeca su vrlo dobro to odradila, tako da sam zadovoljna koncertom”, kazala je ukrajinska koregrafkinja za koju je Pantović istakla da voli “estradno da upakuje balet” kako bi ga približila publici i kako bi i baletski laici osjetili “umjetnost koja se diše i nosi u srcu”.

Baletski spektakl, koji će podgoričkoj publici biti prikazan večeras, realizovan je u saradnji sa ministarstvima kulture i odbrane, opštinama Podgorica i Nikšić, Nikšićkim pozorištem, Turističkom organizacijom Podgorice, Fondacijom “Petrović Njegoš”, kao i brojnim prijateljima Baletske škole „Princeza Ksenija“ .

Galerija

Bonus video: