Opozicija iz Budve traži od Katnića: Vratite nam pare, eto vam kvadrati

Traže od Popovića da podnese krivične prijave protiv svih što su u tužilaštvu priznali krivicu...
6 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.05.2016. 15:38h

Budvanska opozicija zatražila je juče od gradonačelnika Srđe Popovića da podnese krivične prijave protiv svih što su u tužilaštvu priznali da su učestvovali u nezakonitim poslovima, kako bi Opština nadoknadila pokradene milione eura.

Na burnom skupštinskom zasjedanju, opozicionari su tražili da im se dostavi sporazum o priznaju krivice kompanije Tradeunique Mirka Latinovića i presuda, kojom se obavezao da gradu u TQ Plazi na ime obeštećenja ustupi oko 9.000 kvadrata.

Traže da obiđu te poslovno-stambene prostore, prije nego se uknjiže na Opštinu.

“Oni koji su priznali krivicu pred Specijalnim tužilaštvom - da su kao organizovana kriminalna grupa oštetitili opštinsku kasu, treba da vrate novac koji su uzeli. Nezavisno od sporazuma koji je zaključen, predsjdnik Opštine bi trebalo da ispred lokalne uprave podnese krivične prijave protiv njih i zatraži da vrate novac, koji su po sopstvenom priznanju uzeli. Opštini treba da se vrati novac“, kazao je lider budvanske Nove Đorđe Vujović.

Predsjednik budvanskog PzP-a Stevan Džaković rekao je da je loš sporazum koji je država zaključila sa Latinovićevom kompanijom.

Obrazložio je da je Opština dovedena u nepravedan položaj, jer nije dobila 19,5 ukradenih miliona eura.

“Možete li nam dostaviti sporazum sa Tradeunique... Da u Skupštini razgovaramo o tome, ako treba i tajno... Da vidimo šta piše u tom sporazumu. Ko je taj koji je odlučio da Opština uzima građevinski prostor. Zašto nismo uzeli keš. Kako ste zamislili da dobijete taj novac nazad u budžet”, pitao je Džaković.

On je ocijenio da je uzimanjem prostora, Opština sebe stavila u položaj kupca.

“Umjesto da izvršimo naplatu, pristali smo da budemo kupac. Ovim smo od Latinovića praktično kupili 8.000 kvadrata prostora”, kazao je Džaković.

Pitao je i da li odbornici mogu provjeriti stanje tih prostora prije nego pređu u opštinsko vlasništvo.

“Zna se da je osnovnim ugovorom Tradeunique bio dužan da nam preda sve poslovne i stambene prostore po sistemu ključ u ruke, potpuno završene. Zato je potrebno da vidimo šta to uzimamo. Da ne bude kao prije četiri gdine, kada su nas vodili po toj TQ Plazi, kada smo ih sumnjičili, a sada se ispostavilo da su krivi i da su prevarili Opštinu”.

Šef lokalnog parlamenta Boro Lazović kazao je da nema problema da se organizuje obilazak tih prostora za odbornike...

Gradonačelnik Srđa Popović odgovorio je da je Tužilaštvo odredilo da Opštini pripadnu prostori u protivvrijednosti napravljene štete.

“Opština je potpisala punomoćje, proslijeđen je Upravi za nekretnine zahtjev za uknjižbu tih 8.159 kvadrata. Nakon što to bude urađeno, obratićemo se Ministarstvu finansija sa zahtjevom da se odobri prodaja te imovine i biće raspisan tender. Prodaće se po cijeni koju su odredili sudski vještaci, koji su po nalogu Specijalnog tužilaštva procjenjivali štetu - to je nekih 2.000 eura po kvadratu”, pojasnio je Popović.

Odbornik Demokrata Mijomir Pejović konstatovao je da su priznanjem krivice Svetozara Marovića svi odbornici DPS-a koji su godinama glasali za anekse ugovora oko TQ Plaze, dobili sertifikat da su i oni članovi organizovane kriminalne grupe.

Tužilac se ljuti kada su tražili hapšenje Gvozdenovića

Odbornik Građanske akcije Božidar Vujičić kazao je da je sa kolegom Stevanom Džakovićem bio kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i da su ga pitali zbog čega u budvanskim aferama nije procesuirao i ministra Branimira Gvozdenovića.

“Oni neće dalje da šire istragu. Pitali smo zbog čega ne procesuiraju Gvozdenovića, koji je glavni krivac za sve što se dešavalo u Budvi, jer je on izdao dozvolu za TQ Plazu. Tužilac se odmah ljutio kada se pomene ime ministra... Zato smo bili kod tužioca Katnića, jer me boli što i ministar bez koga se ništa nije moglo uraditi, neće biti procesuiran“, kazao je Vujičić.

Bonus video: