U fokusu muzika nastala pod uticajem folklora

Pored kompozitora koji će svirati svoja djela - Nina Perović i Marko Kovač, na koncertu će učestvovati i pijanisti Novak Pavličić i Nikola Vučković
113 pregleda 0 komentar(a)
FortePiano (novina)
FortePiano (novina)
Ažurirano: 25.05.2016. 09:11h

Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” i ove godine partner je Festivala savremenog klavira “Fortepiano” koji drugi put organizuje Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”.

Ovogodišnje izdanje posvećeno je muzici koja je nastala pod uticajem folklora. U fokusu festivala je muzičko stvaralaštvo kompozitora sa područja istočne i jugoistočne Evrope. U tom kontekstu u okviru Festivala posebno mjesto zauzima kompozitorski rad Bele Bartoka, kao jedne od najistaknutijih figura nacionalnog pokreta u muzici 20. vijeka s prostora istočne Evrope, koji je u svom stvaralaštvu sjedinio elemente folklora sa modernim muzičkim jezikom prve polovine 20. vijeka. Njemu su posvećena dva koncerta: “Bartok za djecu” (izbor kompozicija iz ciklusa “Za djecu”, (I i II sveska) i “Mikrokosmos” (I-V sveska). Drugi koncert pod nazivom “Bartok za mlade pijaniste” obuhvata složenija djela iz ciklusa “Mikrokosmos” (VI sveska), zatim ciklična djela (Šest rumunskih igara, Sonatina) do virtuozno-koncertantnog komada “Allegro barbaro”.

Na fonu folklora su i dva koncerta posvećena južnoslovenskim kompozitorima koji ušavši sa zakašnjenjem u tokove evropske muzike, nalaze najprije svoj izraz i posebnost u romantičarskom potvrđivanju nacionalnih identiteta, postepeno osvajajući savremena razvojna kretanja u evropskoj muzičkoj avangardi. Takva razvojna linija se može pratiti na koncertima pod nazivom “Obrade folklora kod južnoslovenskih kompozitora” i “Južnoslovenski kompozitori nadahnuti folklorom”.

Posljednji događaj na festivalu je koncertna promocija zbirke klavirskih kompozicija “Klavirint” sastavljene od pet djela savremenih crnogorskih autora mlađe generacije: Aleksandra Perunovića, Nine Perović, Milivoja Pićurića, Marka Kovača i Slobodanke Bobane Dabović. Koncert će biti izveden u prisustvu kompozitora, a medijator je Jelena Martinović Bogojević, koja je i priredila ovu zbirku.

Pored kompozitora koji će svirati svoja djela - Nina Perović i Marko Kovač, na koncertu će učestvovati i pijanisti Novak Pavličić i Nikola Vučković.

Uoči festivala, juče je održan koncert profesora i učenika u koncertnoj sali Muzičke škole. Na koncertu su četvororučno u duhu folklora svirale profesorice klavira Ana i Ida Muratagić (K. Slavicki: Svita za četiri ruke”), Nina Perović i Nina Vuleković (G. Ligeti: Pet komada za klavir četvororučno) , kao i učenici Sara Jovović i Simo Šišević iz klase profesorice Anke Asanović (A. Babadjanian: Jermenska rapsodija za dva klavira).

Koncerti u okviru Festivala „Fortepiano” održaće se u Koncertnoj sali muzičke škole (“Bartok za djecu” - 16.30; “Bartok za mlade” - 17.15; Obrade folklora kod južnoslovenskih kompozitora” - 18.00; Južnoslovenski kompozitori nadahnuti folklorom” - 18.45) i u KIC-u “Budo Tomović” (“Klavirint” - 20.00).

Bonus video: