Goranović: Značajni uspjesi pisaca iz Crne Gore

Susretu u Mađarskoj prisustvuju predstavnici Vlada zemlja članica inicijative, kao i umjetnici i stvaraoci koji će razgovarati o položaju i ulozi književnog stvaralaštva u savremenom društvu
1 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: Mku.gov.me
Pavle Goranović, Foto: Mku.gov.me
Ažurirano: 24.05.2016. 11:24h

Pisci iz Crne Gore su, nekoliko prethodnih godina, imali značajne uspjehe na međunarodnom nivou, poručio je crnogorski ministar kulture Pavle Goranović u Mađarskoj, na Forumu posvećenom književnosti i književnom stvaralaštvu.

Goranović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, danas govorio u Mađarskoj, na otvaranju Foruma Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je posvećen književnosti i književnom stvaralaštvu.

On je podsjetio na aktivnosti Crne Gore na promociji njene kulture na međunarodnom planu i naveo da Ministarstvo kulture već godinama učestvuje u afirmaciji domaće kratke priče na međunarodnom nivou, i to kroz projekat koji naročito potencira društveni angažman kroz stvaralački izraz.

"2009. godine preuzeli smo aktivnosti koordinatora za Crnu Goru i otpočeli implemetaciju programa Fondacije Ana Lind. Crnogorska nacionalna mreža u okviru Fondacije trenutno ima 50 članova – javne isntitucije iz oblasti kulture, lokalne samouprave i NVO“, kazao je Goranović.

On je naveo da su u toku konkursi namijenjeni članicama mreže: Konkurs za projekte sa temom Edukacija u oblasti međukulturnog građanstva i Međukulturne umjetničke koprodukcije, Konkurs za Euro – Med nagradu za dijalog, kao i Konkurs za najbolju kratku priču Sea of Words.

"Istakao bih da su pisci iz Crne Gore nekoliko godina unazad bilježili značajne uspjehe na međunarodnom nivou, a pomenuti konkurs Fondacije Ana Lind i Evropskog instituta za Mediteran u više navrata je dokazao vještinu nagrađenih crnogorskih pisaca da kroz formu kratke priče proniknu u srž društvenih problema na globalnom nivou“, rekao je Goranović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Forum Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope inicijativa je koja je pokrenuta 2013. godine, a cilj je dinamiziranje razmjene razmjene i sardnje među zemljama učesnicama.

Susretu u Mađarskoj prisustvuju predstavnici Vlada zemlja članica inicijative, kao i umjetnici i stvaraoci koji će razgovarati o položaju i ulozi književnog stvaralaštva u savremenom društvu.

"Povezivanje i dijalog između različitih kultura, ma koliko bili neophodni i važni u vremenu globalizacije, katkad su usporeni preprekama koje postavljaju nacionalne kulturne politike. Nesporno je da među primarnim ciljevima naših zemalja jeste jačanje interkulturnog dijaloga“, rekao je Goranović.

Prema njegovim riječima, razvoj modela i instrumenata kulturnih politika ukazuje na nove puteve koji dovode u vezu različite kulture.

"Ali sam siguran da nema efikasnijeg i potpunijeg načina međukulturne komunikacije od stvaralačkog izraza koji se učini dostupnim i jasnim vanmatičnim kulturama. Raduje me što ovaj skup slavi univerzalni jezik literature“, naveo je Goranović.

Bonus video: